1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. İthal kömürden yerliye geçen üretici teşvik edilecek

İthal kömürden yerliye geçen üretici teşvik edilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ithal kömür kullanan elektrik santrallerinin yerli kömür kullanmaları halinde yılbaşı...

İthal kömürden yerliye geçen üretici teşvik edilecek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ithal kömür kullanan elektrik santrallerinin yerli kömür kullanmaları halinde yılbaşı itibariyle teşvik kapsamına alınacağını söyledi.

Antalya’da düzenlenen 8. Türkiye Enerji Zirvesi’nin ikinci gününde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömürü teşvikle ilgili alım garantisi başlattıklarını hatırlatarak, “İthal kömür santrallerin de yerliliğe dönüşü nispetinde bu havuzun içine dahil edilmesini hedefliyoruz. Kalorisi yüksek kömür rezervlerimiz ve sahalarımız var. Bu santrallere sahip yatırımcılarımızın böyle bir işbirliğine gitmeleri halinde onları da teşvik mekanizmasının içerisine alacağız. Yılbaşı itibariyle onu da devreye almayı düşünüyoruz. Öngörülebilirlik, uzun vadelililik daha rasyonel datalarla hareket edebilmesiyle ilgili adımları teker teker atacağız.” ifadesini kullandı.

ELEKTRİKTE KÖMÜRÜN PAYI ÇOK ARTMAYACAK

Hem büyüyen ekonominin ihtiyacını karşılayan hem de yerli payının yükseldiği bir portföy modelini esas alacaklarını kaydeden Albayrak, Türkiye’deki toplam üretilen elektriğin içindeki kömürün payında çok büyük artış öngörmediklerini vurguladı. Albayrak, “Şöyle bir algı oluşmasın. Toplam kömürden elektrik üretiliyor bu bakan geldi yüzde 90 kömürden üretilecek. Böyle bir şey yok. Yüzde 30’lar civarında kömür portföyü var. Bunun içinde yüzde 17’si yerli kömür. Yerli kömürüm varsa bunu teşvik edeceğim. Yılda 30-40 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Bunun sanayide tüketileni var, sanayide tüketileni var. 

Son 10 yılda 8 milyar ton ilave rezerv eklendi portföyümüze. Sadece son bir yılda 1.5 milyar metreküp eklendi, 17.3 milyar tona yükseldi. Artan sadece miktar değil, kalorifik değerler de yükseliyor. Bir yandan da 2500-3000 kalori özelliklerinde kömürler var. 300-350 milyar dolarlık bir rezervin var, buna dokunmayalım ve ithal edelim, bundan kesinlikle ve kesinlikle faydalanmamız lazım. Ekonomiye daha fazla katma değer sağlanması için bunun en iyi teknolojiyle, en çevreci modellerle, dünyada uygulanan modellerin en iyileriyle bunları yapalım diyoruz.” dedi.

Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler