1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İthal petrolde hedef Rusya ve Irak

İthal petrolde hedef Rusya ve Irak

Enerji Günlüğü - Ekim ayında Eylül’e göre Türkiye’nin İran’dan ham petrol ithalatı yüzde 30′un üzerinde gerilerken, Irak ve Suudi Arabistan’dan...

İthal petrolde hedef Rusya ve Irak

Enerji Günlüğü - Ekim ayında Eylül’e göre Türkiye’nin İran’dan ham petrol ithalatı yüzde 30′un üzerinde gerilerken, Irak ve Suudi Arabistan’dan petrol ithalatı arttı. TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre Türkiye’nin Ekim ayında en çok petrolü ithal ettiği iki ülke günde 105 bin varil ile Irak ve 103 bin varil ile Rusya oldu. Daha önce Türkiye’nin ham petrol ihtiyacının yüzde 60′ından fazlasını karşılayan İran ise üçüncü oldu.

Türkiye, ABD’nin İran’a yaptırımları kapsamında bu ülkeden aldığı petrol yüzde 20 azaltacağını açıklamıştı. Türkiye Haziran ayında başlayan ABD yaptırımlarından 180 günlük muafiyet almıştı. Muafiyet Aralık ayında sona eriyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, geçen ay Türkiye’nin ABD’nin İran ile petrol ticaretinden muafiyet halinin Aralık ayından sonra da devam etmesini beklediğini söylemişti.
Yıldız, dün de ABD’nin İran yaptırımlarının ABD ile Türkiye arasında olumsuz bir durum oluşturmayacağını ifade etmişti. Türkiye’nin tek ham petrol ithalatçısı Tüpraş’ın İran’dan aylık petrol alımlarında fiyat ve talebe göre değişiklikler yapabildiği daha önce açıklanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler