1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İZKA İzmir’i yenilenebilirde lider yapacak

İZKA İzmir’i yenilenebilirde lider yapacak

Enerji Günlüğü - İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, İzmir’i yenilenebilir enerjide lider hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.SOLARTR...

İZKA İzmir’i yenilenebilirde lider yapacak

Enerji Günlüğü - İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, İzmir’i yenilenebilir enerjide lider hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

SOLARTR 2014 Konferansı ve Sergisi ikinci gününde gerçekleştirilen ‘Kalkınmada Güneş Enerjisi’ oturumunda konuşan İzmir Kalkınma Ajansı İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, Türkiye’de 100 lisanssız tesis olduğunu ve bunun 24 tanesinin İzmir’de bulunduğunu belirterek, “İzmir’i yenilenebilir enerjide lider bir şehir haline getirmek bizim hedefimiz” dedi.

İzmir Kalkınma Ajansı ve yenilenebilir enerji çalışmaları konusunda bilgi veren Çelik, İzmir’de bulunan 24 lisanssız tesisin 22 tanesini desteklediklerini belirtti. Lisanssız elektrik üretimindeki halen 6.45 MW olan kapasitenin de 9 MW’a çıkacağını düşündüklerini söyledi.

DOMİNO ETKİSİ YARATMAYI HEDEFLİYOR

Çelik, sürdürülebilir bir kalkınmanın üç boyutu olduğunu ve bunların da ekonomik gelişme, sosyal kalkınma ve çevrenin sürdürülebilirliği olduğunu söyledi.

İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için ortak bir akıl oluşturmaya çalıştıklarını belirten Çelik, ajansın bunun için bazı kaynaklara sahip olduğunu ve bir domino etkisi yaratmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu çerçevede mali destek ve farkındalık geliştirme konusunu hayata geçirebileceklerini düşündüklerini belirten Çelik, böylece enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji üretim ve kullanımının arttırılması, yenilenebilir üretim teknolojilerinin İzmir’de üretilmesini hedeflediklerini söyledi.

Bunun için KOBİ’leri, Üniversiteleri, Belediyeleri ve Endüstriyel bölgeleri desteklediklerini ve bunun için toplam mali destek bütçelerinin 51.453.272 TL olduğunu ve her bir kurum veya şirketi en fazla 1 milyon TL destek yapabildiklerini ifade etti. Toplam bütçenin ise yaklaşık 27 milyon TL’sinin aktarıldığını belirterek, işbirliği yaptıkları kurum ve projeler ile ilgili bilgiler aktardı. Kendilerine yapılan 107 başvurunun 41’ini desteklediklerini de sözlerine ekledi.

Çelik ayrıca, Üniversiteler ile biyogaz ile ilgili çalışmalarının olduğunu ve devam ettiğini de ifade etti. 

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler