1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İzlanda’da jeotermal elektrikle çalışan karbon yakalama tesisi kuruldu

İzlanda’da jeotermal elektrikle çalışan karbon yakalama tesisi kuruldu

Jeotermal elektriği ile çalışan 4 bin ton CO2 yakalama kapasitesine sahip Dünyanın en büyük doğrudan CO2 yakalama ve depolama tesisi İzlanda’da kuruldu. 

İzlanda’da jeotermal elektrikle çalışan karbon yakalama tesisi kuruldu

Enerji Günlüğü - Jeotermal elektriği ile çalışan 4 bin ton CO2 yakalama kapasitesine sahip Dünyanın en büyük doğrudan CO2 yakalama ve depolama tesisi İzlanda’da kuruldu. 

İsviçreli Climeworks ve Carbfix şirketleri, CO2'yi havadan kalıcı olarak uzaklaştıran dünyanın en büyük doğrudan hava yakalama ve depolama tesisi olan Orca'yı faaliyete geçirdiler. Santral, İzlanda’da başkent Reykjavik yakınlarındaki ON Power tarafından işletilen Hellisheidi Jeotermal Santrali’nin yakınında bulunuyor. Yaklaşık 870 arabadan çıkan emisyona eşit 4000 ton CO2 tutma kapasitesine sahip Tesis, Hellisheidi JES tarafından üretilen yenilenebilir elektriği kullanıyor.

TESİS TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

İzlandaca “enerji” anlamına gelen ‘Orca’ tesisi, havadaki karbondioksiti emip mineralize edilmek üzere toprağın derinliklerine göndererek kayaya dönüştürmek için tasarlandı. İnşaatı Mayıs 2020'de başlayan tesiste, nakliye konteynırlarındaki bir dizi kutuya yerleştirilmiş insan boyutundaki fanlar havadaki karbondioksiti süngerimsi filtrelerde yakalıyor. Filtreler, suyu kaynatmak için gerekli olan aynı sıcaklıkta, gazı serbest bırakarak ısıyla püskürtüyor. Daha sonra gaz, suyla karıştırılarak zamanla soğuyarak koyu gri taşa dönüştüğü yer altı bazalt mağaralarına pompalanıyor. Teknoloji, 1000 kilogram karbondioksit başına yaklaşık 600-800 dolara mal oluyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler