1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. İzlanda’daki JES için ilk AB inovasyon hibesi!

İzlanda’daki JES için ilk AB inovasyon hibesi!

İzlanda'da bulunan ON Power'ın Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali’nin emisyonlarını yakalayıp bertaraf edecek proje için AB yaklaşık 3,9 milyon euro hibe verdi.

İzlanda’daki JES için ilk AB inovasyon hibesi!

Enerji Günlüğü - İzlanda'da bulunan ON Power'ın Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali’nin emisyonlarını yakalayıp bertaraf edecek proje için AB yaklaşık 3,9 milyon euro hibe verdi.

Avrupa Birliği İzlanda’ya ilk defa inovasyon fonu sağladı. Reykjavik Energy'nin yan kuruluşları olan İzlandalı şirketler Carbfix ve ON Power, Silfurberg projesi için Avrupa Birliği'nin İnovasyon Fonu'ndan destek aldı. Yaklaşık 3,9 milyon euroluk hibe, İzlanda'daki bir iklim projesi için verilen en yüksek hibelerden biri olma özelliği taşıyor. 

HELLİSHEİDİ JES KARBON NÖTR OLACAK

Silfurberg projesi, ON Power tarafından işletilen dünyanın üçüncü büyük jeotermal elektrik santrali olan Hellisheidi Jeotermal Enerji Santrali’nin emisyonlarından kaynaklanan neredeyse tüm karbondioksit ve hidrojen sülfürü yakalayarak, Carbfix teknolojisi ile yakındaki bazalt kaya katmanlarına pompalayacak yeni bir arıtma tesisi inşa etmeyi amaçlıyor. Mevcut arıtma tesisi ise emisyonlarından yaklaşık %30 karbondioksit ve yaklaşık %75 hidrojen sülfür veya yılda yaklaşık 12 bin ton karbondioksit ve yaklaşık 7 bin ton hidrojen sülfür yakalıyor.

İzlanda'nın güneybatısındaki Hellisheidi JES, Reykjavik'in bölgesel ısıtması için 303 MW elektrik ve 133 MWth sıcak su kapasitesine sahip.

CARBFİX’İN GELİŞTİRDİĞİ TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Carbfix, 2007 yılından bu yana Hellisheidi Jeotermal Santrali’nde karbondioksitin kalıcı olarak tutulması için yerli ve yabancı araştırma enstitüleri ile işbirliği içinde hem ekonomik hem de çevre dostu teknoloji geliştiriyor. Sadece elektrik ve su gerektiren teknoloji, karbondioksiti suda çözmeyi ve doğal süreçlerin onu kalıcı olarak yok ettiği bazalt kaya katmanlarına pompalamayı içeriyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler