1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İzmir Büyükşehir Belediyesi Petkim davasını geri çekecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Petkim davasını geri çekecek

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Petkim'deki planlama yetkisini elinden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtığı davayı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Petkim davasını geri çekecek

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Petkim'deki planlama yetkisini elinden alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtığı davayı milyarlarca liralık yatırıma engel olmamak için geri çekeceğini duyurdu.

SOCAR'ın Aliağa Petkim Yarımadası üzerine kuracağı yatırım konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin plan yapma yetkisini elinden alarak bölge planlarını "özel proje alanı" ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtıkları davayı geri çekeceklerini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, milyarlarca liralık yatırıma engel olabilecekleri endişesiyle, yerden göğe kadar haklı oldukları bu davadan feragat ettiklerini belirterek, bununla beraber, Bakanlığın tüm yetkileri kendinde toplayan ve sadece masa başında plan yapan zihniyetiyle mücadelelerinin sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Sadece olağanüstü hallerde kullanılması gereken bir maddeye dayanarak yerel yönetimi adeta 'yok' sayan Bakanlığın bu keyfi tavrına karşı mücadelemiz, her platformda ve sonuna kadar devam edecektir. Ancak Petkim'deki olayı 'kendi özeli içinde' değerlendirmemizin doğru olacağını düşündük ve bu düşüncemizi kentin kanaat önderlerinden oluşan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleriyle paylaştık. Onların da bizimle aynı noktada buluştuğunu görünce, davayı geri çekmeye karar verdik. Kurul üyelerinin, yerel yönetimlerin planlama yetkilerine Ankara'dan müdahale edilmesi karşısında gösterdikleri tepki ve verdikleri destek ise bize ayrıca moral olmuştur" diye konuştu.

YATIRIMI UYGUN GÖRDÜK

Bölgenin 'özel proje alanı' olarak belirlenmesine karşı dava açtıklarını, ama yatırımı uygun görerek imar planlarına dava açmadıklarını ifade eden Kocaoğlu, 11 yılda ilk kez bir davadan çekilme kararı aldıklarının altını çizdi.

YEREL YÖNETİMLERİN PLANLAMA YETKİSİNE MÜDAHALE DEMOKRASİ SORUNU

Kocaoğlu şunları ifade etti: “Petkim davasından geri çekilmemiz, asla ilkelerimizden taviz vermek şeklinde değerlendirilmemelidir. Bakanlık yanlış yapmıştır. Araziyi özel proje alanı ilan edip bütün yetkiyi kendisine toplayarak Büyükşehir Belediyesi ile Aliağa Belediyesi'ni by-pass etmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hem bu kenti kalkındırmak hem de yatırımların önünü açmak gibi bir görevi ve sorumluluğu vardır. Ama Merkezi Hükümet de 'kural tanımaz' tavırlarına artık bir son vermelidir. Yerel yönetimlerin planlama yetkisine müdahale edilmesi, bu işin bir demokrasi sorunu olduğunu da ayrıca göstermektedir. Belediyemiz, Petkim yatırımının gerçekleşmesi konusunda hem ÇED hem de planlama sürecinde bugüne kadar her türlü desteği vermiştir, vermeye de devam edecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, her konuda yatırımcının yanında ve destekçisidir. Olmaya da devam edecektir."

SOCAR TÜRKİYE BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR

Öte yandan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu kararından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek Başkan Kocaoğlu'na teşekkür etti. Yavuz, bu adımın tüm karar vericilerin desteğine sahip olduklarını göstermesi açısından oldukça önemli olduğunun da altını çizdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler