1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. İzmir içme suyu isale hattında mikro HES kurulacak

İzmir içme suyu isale hattında mikro HES kurulacak

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, 487,5 kWe kurulu gücünde Karabağlar ilçesinde Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak.

İzmir içme suyu isale hattında mikro HES kurulacak

Enerji Günlüğü - İzmir kent merkezinin (11 ilçe) su dağıtım altyapısındaki pompa istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 487,5 kWe kurulu gücünde Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, İzmir İli, Karabağlar İlçesi sınırları içinde 487,5 kWe kurulu gücünde Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) Hidroelektrik Santrali (HES) projesini gerçekleştirmeyi planlıyor. Projenin değeri 9,5 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Kamu arazisinde kurulacak olan santralde üretilen elektrik, mevcut pompa istasyonunda yer alan 11 adet pompanın çalıştırılması için kullanılacak. Böylece, tesis işletme giderlerinde büyük payı bulunan elektrik faturasında düşüş sağlanması hedefleniyor. 

Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) HES projesi kapsamında, isale hattı üzerinde yer alan ve su basıncını kırmak amacıyla kullanılan iğne vanaya alternatif olarak mevcut hattan branşman alınarak paralel bir hat oluşturulması ve bu paralel hat üzerine konulacak hidrolik türbin vasıtasıyla su enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülecek. Karabağlar Pompa İstasyonu (P11) HES, İzmir kent merkezinin (11 ilçe) su dağıtım altyapısı içerisinde Güney hattı Sistemi dâhilinde olacak.

ŞEBEKE BAĞLANTISI OTOPRODÜKTÖR HÜCRESİ ÜSTÜNDEN YAPILACAK

Santralin şebeke bağlantısı proje kapsamında kurulacak Otoprodüktör Hücresi üstünden yapılacak. Otoprodüktör Hücresi, mevcut hücrelere ek olarak tasarlanacak ve 10.5 kV’luk ortak baraya bağlanacak. Bu durumda tesis için kullanılan mevcut sayaç hücresi kullanılmaya devam edilecek ve gerekmesi halinde çift taraflı sayaç takılacak üretim/tüketim değerleri ayrı ayrı alınabilecek.

Yeraltı ve yüzeysel su üretim kaynaklarından elde edilen su, arıtılarak isale ve iletim hatları üzerinden yerleşim yerine/yerlerine iletiliyor. Üretim kaynaklarının kotuna ve/veya iletim hattına su pompalayan pompa istasyonlarının basıncına bağlı olarak, yerleşim yerinin belli kesimi beslenmekte daha yüksek kottaki üst kesimlere pompa/depo sistemleri ile su aktarılıyor. İsale ve iletim hatlarına bağlı olan taşıyıcı hatlar ile sokaklara iletilen su, şebeke hatları ve branşman hatları ile abonelerin su sayacına ulaştırılıyor.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler