1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. İzmir RES kamulaştırmasına Danıştay’dan iptal

İzmir RES kamulaştırmasına Danıştay’dan iptal

Enerji Günlüğü – Danıştay, İzmir’de ABK Çeşme RES Enerji tarafından kurulması planlanan RES için yapılan kamulaştırmanın yürütmesini durdurdu.Danıştay...

İzmir RES kamulaştırmasına Danıştay’dan iptal

Enerji Günlüğü – Danıştay, İzmir’de ABK Çeşme RES Enerji tarafından kurulması planlanan RES için yapılan kamulaştırmanın yürütmesini durdurdu.

Danıştay 6. Dairesi, EPDK’ya açılan davada, enerji yatırımının kamu yararı teşkil ettiği ve acele kamulaştırmaya dayanak oluşturabileceği yönündeki karşı savunmayı yetersiz bularak, İzmir’de Remziye Saatli’ye ait arazinin EPDK’ya devredilerek kamulaştırılmasıkararını iptal etti.

Mahkeme, bu tarz kararların Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’na uygunluk veya Bakanlar Kurulu’nun karar vereceği bir kamu yararı kararı olması durumunda alınabileceğini söylerken; “Alanın rüzgar enerji santrali kurulması amacıyla projelendirilmesinin tek başına acele kamulaştırılma yapılmasına gerekçe teşkil etmeyeceğine” hükmetti. Mahkeme, kamu yararının savunmada “somut” olarak ortaya konulmadığına da dikkat çekti.

Dosyayı inceleyen Danıştay tetkik hakimi “Taşınmazların acele kamulaştırılmasına gerekçe teşkil edecek acelelik halinin bulunmaması nedeniyle” yürütmenin durdurulması isteminin kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi. Davaya Başbakanlık ve EPDK yanında katılan yatırımcı ABK Çeşme RES Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ise enerji yatırımının “engellenmeye” çalışıldığını iddia etti.

Kaynak: diken.com.tr

Önceki ve Sonraki Haberler