1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İzmir’de enerji tüketimi ve karbon yoğunluğu azaltılacak

İzmir’de enerji tüketimi ve karbon yoğunluğu azaltılacak

AB destekli ‘Enchant’ projesi ile İzmir’de enerji tüketiminin ve karbon yoğunluğunun azaltılması ve 5 milyon avroluk tasarruf sağlanması hedefleniyor.

İzmir’de enerji tüketimi ve karbon yoğunluğu azaltılacak

Enerji Günlüğü - AB destekli ‘Enchant’ projesi ile İzmir’de enerji tüketiminin ve karbon yoğunluğunun azaltılması ve 5 milyon avroluk tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Türkiye’de, toplam elektriğin yaklaşık yüzde 6’sının tüketildiği İzmir’de enerji verimliliğini artırmak, yenilenebilir enerji yatırımı için uygun zemini oluşturmak ve il toplamında 5 milyon avroluk tasarruf sağlamak amacıyla harekete geçildi.  Avrupa Birliği’nden (AB) 2 milyon avro destek almaya hak kazanılan ‘Enchant’ projesi kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu ile Ege Bölgesi elektrik tedarik şirketleri Aydem ve Gediz Perakende proje ekipleri, İBB Başkanı Tunç Soyer’in makamında projeyi detaylarını konuşmak üzere toplandı.

Proje sayesinde, karbon salımının en az 1 milyon ton azaltılması ve hane halkının enerji tüketiminde yüzde 15 oranında tasarruf sağlanması hedefleniyor. Tüketicilerde enerji tüketimi hakkında farkındalık yaratılması hedeflenen projede, evlerdeki beyaz eşya ve elektrikli ev aletleri gibi eşyaların,  enerji verimliliği standartlarına uygun kullanılması amaçlanıyor.

ÖDÜLLENDİRME VE TEŞVİK SİSTEMİ

Proje kapsamında görüşlerini paylaşan Aydem ve Gediz Perakende Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, Ege Bölgesi’nde ve tüm Türkiye’de görevli elektrik tedarik şirketi olarak yaklaşık 5 milyon müşteriye hizmet verdiklerini belirterek, “Enchant’ın enerji tasarrufu için toplumsal bir bilinç yaratacağına inancımız büyük. Bu proje çerçevesinde üzerimize düşen sorumlulukları almaya hazırız” dedi. 

Projenin, karbon salımını azaltma hedefiyle de İzmir için pozitif bir çıktı sağlayacağını söyleyen Demirağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynağından istifade ederek elektrik kullananlara teşvik ve ödüllendirme sistemleri üzerine çalışacaklarını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler