1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. İzmir'de zeytin posası elektriğe dönüştürülecek

İzmir'de zeytin posası elektriğe dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - İzmir'in Bergama ilçesinde zeytin posası (prina) ve diğer tarımsal artıklardan elektrik elde etmek için 13,6 MW kapasiteli biyokütle...

İzmir'de zeytin posası elektriğe dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - İzmir'in Bergama ilçesinde zeytin posası (prina) ve diğer tarımsal artıklardan elektrik elde etmek için 13,6 MW kapasiteli biyokütle elektrik santrali kurulacak.

İzmir İli, Bergama İlçesi, Kavgalı Mevkii, Sağancı Mahallesi adresinde, Mases Enerji Üretim San. Ve Tic. A. Ş. tarafından “Biyokütle Elektrik Santrali (14,1 MWm / 13,6 MWe / 42,1 MWt)” kurulması planlanıyor. 

27 milyon lira bedelli proje ile tehlikesiz atık geri kazanım lisansına sahip, zeytinin, sıkıldıktan sonra yağ bakımından zenginliğini yitirmeyen, gübre veya hayvan yemi olarak kullanılan küspesi olan pirina fabrikalarında işlendikten sonra elde edilen kuru pirinadan elektrik enerjisi üretmek hedefleniyor. 

Ayrıca çevredeki üreticilerin tarlada çürüyerek terk ettikleri ayçiçeği sapı, pamuk çubuğu, yakılabilecek biyokütle vasıflı sair bitki, kabuk, kozalak, mısır koçanı vb. de satın alınıp işlenip yıkanabilir hale getirilmesi için yakıt üretim ünitesi kurulacak.

Biyokütle üretim tesisi için planlanan işletmede tarımsal artıklardan biyokütle yakıt üretim ünitesi (yakıt – pirina stok sahası 50.000 ton), biyolojik arıtma tesisi, bakım atölyesi, hidrant besleme ve kullanım havuzu (200 m3), kül çurut stok (kapalı), kül bunkeri, kum eleme tesisi, kuru kum stok (0,8-1 mm), kum bunkeri, otopark, idare bina, güvenlik, sosyal tesisi, kazan dairesi, soğutma kulesi türbin dairesi, şalt odası, trafo, baca ve filtre gibi bölümler olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler