1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İzmir`deki radyasyon çöplüğü değil, kimyasal çöplükmüş

İzmir`deki radyasyon çöplüğü değil, kimyasal çöplükmüş

Enerji Günlüğü - Türkiye atom Enerjisi Kurumu TAEK, Radikal Gazetesi'nde yer alan ve İzmir Gaziemir'de atıl durumdaki bir kurşun döküm fabrikasının "radyosyon...

İzmir`deki radyasyon çöplüğü değil, kimyasal çöplükmüş

Enerji Günlüğü - Türkiye atom Enerjisi Kurumu TAEK, Radikal Gazetesi'nde yer alan ve İzmir Gaziemir'de atıl durumdaki bir kurşun döküm fabrikasının "radyosyon çöplüğü" olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
TAEK'in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre fabrika ve çevresinde, daha önce yapılmış çok sayıda ölçümde elde edilenlerden farklı bir radyasyon seviyesi olup olmadığının belirlenmesi için 4 Aralık tarihinde yeni radyasyon ölçümleri yapıldı. Açıklamada, bölgedeki radyasyon seviyelerinin çevrede yaşayan halkın sağlığı için tehdit oluşturacak düzeyde olmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"Daha önceki yıllarda yapılan ölçüm ve analizlerle teyit edildiği şekilde, radyoaktivite bulaşmış cüruf atıklarından radyoaktivitenin çevresel ortamlara yayılması olası görülmemektedir. Hurda malzemelerin eritilerek mamul madde üretimi sürecinde radyoaktif maddeler atıklarda kalmış olup, tesiste geçmişte üretilmiş olan kurşun mamullerde radyoaktivite bulunmadığı da ayrıca yapılan ölçümlerle tespit edilmiştir."

RADYASYON DEĞİL, TEHLİKELİ KİMYASAL MADDE
TAEK'in açıklamasında, fabrika sahası çevresindeki tel örgülerin yer yer tahrip edildiği kaydedildi. Özellikle cürufların bulunduğu açık alan olmak üzere fabrika sahasına girişin kontrollü olmasının ilgili firma ve yerel otoritelerce temin edilmesi gerektiğina işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Haberlerde yer alan toprağın yanması, dumanların yükselmesi, bitkilerin kuruması, hayvanların ölmesi, çevrede yaşayanların nefes darlığı, öksürük, astım ve bronşit şikayetleri, havanın tuz ruhu gibi kokması gibi hususların radyasyonla ilişkisi bulunmayıp bu şikayetlerin temelinde kimyasal tehlikeli maddelerin etkisinin öncelikli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir."

http://enerjigunlugu.net/2012/12/03/izmirde-radyoaktif-gomuler-bulundu/

Önceki ve Sonraki Haberler