1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İzmir’e 100 elektrikli otobüs alınacak

İzmir’e 100 elektrikli otobüs alınacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim hedefleri kapsamında 2022 yılında 100 adet elektrikli otobüs daha alacak. 

İzmir’e 100 elektrikli otobüs alınacak

Enerji Günlüğü - İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim hedefleri kapsamında 2022 yılında 100 adet elektrikli otobüs daha alacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2022 bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ını, yeni araç, malzeme, teçhizat alımlarına ve yeni tesislerin yapımına ayırdı. Belediye, 2030 yılına kadar sera gazı salımını yüzde 40 azaltma hedefi kapsamında gelecek yıl 100 elektrikli otobüs daha alacak. Böylece ESHOT filosundaki elektrikli araçların toplamı 120’yi bulacak. ESHOT, elektrikli araçlar için çıkacağı ihalenin şartnamesinde, şarj istasyonlarının yapımını da şart koşacak.

GES YATIRIMLARI DA DEVAM EDECEK

ESHOT Genel Müdürlüğü, bir yandan filosundaki elektrikli otobüslerin sayısını artırma hedefi doğrultusunda çalışırken, diğer taraftan da güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına da devam ediyor. Gediz Garajı tesislerinde, 2017 yılında toplam 10 bin metrekarelik çatı alanında hayata geçirilen GES sayesinde, bugüne dek 4 milyon TL’den fazla tasarruf sağlandı. Üretilen elektrik enerjisinin yüzde 72’si ile 20 adet elektrikli otobüsün tamamı şarj ediliyor. Artan yüzde 34’lük enerji ise atölye ihtiyaçlarında kullanılıyor.

GES’LER İLE YAKLAŞIK 2 MİLYON LİTRE AKARYAKIT TASARRUFU

Elektrikli araçlar ve GES’ler sayesinde 22 Kasım itibariyle 1 milyon 919 bin 183 litre akaryakıttan tasarruf edildi. 5 milyon 237 bin 996 kilovat/saat elektrik enerjisi üretildi. Salımı engellenen karbondioksit miktarı ise 7 bin 725 tonu buldu. Tüm bu zehirli salımı “bir günde” filtreleyebilmek için gereken ağaç sayısının yaklaşık 200 bin olduğu dikkate alındığında GES’lerin önemi çok daha iyi anlaşılabilir.

GARAJ ÇATILARINA GES KURULACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2050 yılında “sıfır karbon salımı” hedefi doğrultusunda; Gediz, Karşıyaka Ataşehir ve Buca Adatepe’deki garajlarının çatılarında hayata geçirilecek GES projelerinin hazırlık çalışmaları da devam ediyor.  Bu yatırımlar sonrası, yılda 4 milyon 260 bin kilovat/saat elektrik enerjisi üretilecek. Böylece ESHOT’un tamamında ihtiyaç duyulan yıllık enerjinin yüzde 62’si güneşten sağlanacak. Öte yandan halen kent genelindeki 65 adet kapalı durağın enerji ihtiyacı da güneşten sağlanıyor. Bu sayının 225’e yükseltilmesi yolundaki çalışmalar da devam ediyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler