1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya ile imzalanan nükleer anlaşma endişe yarattı

Japonya ile imzalanan nükleer anlaşma endişe yarattı

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Japonya arasında imzalanan nükleer anlaşmanın Türkiye ’ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren maddesi...

Japonya ile imzalanan nükleer anlaşma endişe yarattı

Enerji Günlüğü – Türkiye ile Japonya arasında imzalanan nükleer anlaşmanın Türkiye ’ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren maddesi nükleer silahlanma endişesi yarattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Japonya temasları sırasında imzaladığı nükleer anlaşmaya Türk tarafının isteği üzerine eklendiği öne sürülen ve Türkiye ’ye uranyum zenginleştirme ve plütonyum çıkarma izni veren bir maddenin nükleer silahlanma endişesi yarattı ve Japonya’da tartışmalara neden oldu.

JAPONYA'NIN NÜKLEER SİLAHLANMANIN ÖNLENMESİNİ DESTEKLEYEN TAVRINA AYKIRI

Uranyum ve plütonyum maddeleri nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabildiği gibi belli bir yoğunluğun üzerine ulaştığında nükleer silah olarak da kullanılabiliyor. Kamuoyunda öne sürülen itirazlarda böyle bir maddenin Japonya'nın nükleer silahlanmanın önlenmesini destekleyen tavrına aykırı olduğu ifade ediliyor.

Anlaşmada ayrıca gerekli değerlendirmeler yapılırsa Japonya'nın zenginleştirme ve kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işleme teknolojilerinin Türkiye'ye satışı da öngörülüyor.

MECLİS AÇILINCA KONU GÜNDEME GELECEK

Tatilde olan Japonya parlamentosu açıldığında anlaşma milletvekillerinin onayına sunulacak. Anlaşmaya muhalefetten sert itirazlar gelmesi bekleniyor. 

Japon Asahi Şimbun gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, anlaşmanın en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirterek, "Parlamentodan hemen geçmezse ilk reaktörün planlandığı gibi 2023'te devreye girmesi mümkün olmayacak" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler