1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Japonya radyasyona dayanıklı robot üretti

Japonya radyasyona dayanıklı robot üretti

Enerji Günlüğü - Japon Toshiba, enkazlara tırmanabilecek ve insanın giremeyeceği yüksek radyasyonlu alanlarda görev üstlenebilecek 4 ayaklı robot üretti....

Japonya radyasyona dayanıklı robot üretti

Enerji Günlüğü - Japon Toshiba, enkazlara tırmanabilecek ve insanın giremeyeceği yüksek radyasyonlu alanlarda görev üstlenebilecek 4 ayaklı robot üretti. Toshiba şirketince basına yapılan tanıtımda, aldığı elektronik sinyalin zayıfladığı durumlarda otomatik olarak daha iyi sinyal alınan bölgeye yönelen robotun kablosuz ağının yüksek radyasyon altında bile kontrol edilebildiği belirtildi. Ancak basına yapılan gösteride, metalden yapılma iğreti 4 ayağı üzerinde duran bir portatif buzluğu andıran robotta hala çözümlenmemiş bazı sorunlar olduğu gözlendi. Gösteri sırasında bir ayağını kaldırdıktan sonra havada hareketsiz kalarak donan robotun, 5-6 kişinin yardımıyla kaldırılması ve yeniden başlatılması gerekti. Robotun merdivenleri çok yavaş çıkması gösteri sırasında belirlenen diğer bir sorun oldu. Ayaklarını ihtiyatla birer birer kaldırarak merdiven basamaklarını çıkan robotun, 8 basamaklı merdivenin her basamağını çıkması yaklaşık bir dakikasını aldı.
Toshiba’dan yapılan açıklamada, nükleer enerji santralindeki yıkıntılar gibi, önceden kestirilmesi çok daha zor engellerde robotun bu nesneyi nasıl aşacağına karar vermesinin 10 dakikayı bulabileceği ve yere düşmesi durumunda ise kendi başına ayağa kalkamayacağı kaydedildi.
Tokyo Elektrik Enerji Şirketi’nden (TEPCO) yapılan açıklamada, gösteri sırasında görülen tüm olumsuzluklarına karşın şirketin robottan yararlanabileceği bildirildi. Açıklamada, robotun, Japonya’da 11 Mart 2011′de meydana gelen dev deprem ve ardından ortaya çıkan tsunami felaketi nedeniyle çekirdek erimesinin yaşandığı Fukuşima nükleer enerji santralindeki yüksek radyasyon nedeniyle insanların giremediği basınç odasını incelemede kullanılabileceği belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler