1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya Sinop nükleerin yerini değerlendiriyor

Japonya Sinop nükleerin yerini değerlendiriyor

Enerji Günlüğü - Japonya, Sinop’a kurulacak nükleer santralin yerine ilişkin MTA’nın verdiği sismik bilgileri gözden geçiriyor.Enerji Tabii Kaynaklar...

Japonya Sinop nükleerin yerini değerlendiriyor

Enerji Günlüğü - Japonya, Sinop’a kurulacak nükleer santralin yerine ilişkin MTA’nın verdiği sismik bilgileri gözden geçiriyor.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Atom Enerjisi (UAEA) Ajansı Genel Direktörü Yukiya Anano ile Bakanlıkta düzenlediği ortak basın toplantısında, Japonya’nın Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Sinop’ta yapılacak nükleer güç santrallerinin nereye kurulacağının belirlenmesine ilişkin verdiği sismik bilgileri güncellemeye gittiğini bildirdi.

Japon mühendislerin Karadeniz’de çalışmaların yürüttüğünü kaydeden Bakan Yıldız, bilgilerin proses edildikten sonra bir yer değişikliğinin olup olmayacağının belirleneceğini söyledi. Yıldız, “Şu ana kadar yapılan çalışmalar, daha önceki tespit edilen yer ile ilgili alakalı sürecin devam ettiği ve yerde değişikliğin olmayacağı yönünde.” dedi.

TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ KURMAK İSTİYORUZ

Bakan Yıldız, Türkiye Nükleer güç santrallerle ilgili duruşunu aktardıklarını ve Akkuyu ile Sinop’un Uluslararası Atom Enerji Ajansı’nın kriterlerini göre yapılmasını konuştuklarını ifade etti.

Entegre alt yapı ile ilgili de 300 sayfalık rapor hazırladıklarını kaydeden Taner Yıldız, şöyle devam etti: “Uluslararası tecrübelerin aktarılması ve nükleer santrallerin güvenlik ve işleyişleri ile alakalı konuştuk. Siz, bu işte çok sistematik bir kültürü oluşturmak için uğraşıyoruz. Fransa, Rusya ve Güney Kore’de teknoloji üniversiteleri var. Türkiye’de bunlardan birini kurmayı düşünüyoruz.”

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR

Yukiya Anano ise, Türkiye’nin son dönemlerde nükleer enerjiye büyük önem verdiğini belirterek önemli projeler kapsamında Türkiye ile iş birliklerine devam ettiklerini açıkladı.

Türkiye ile geçen yıl kasım ayından itibaren başlayan entegre sürecinin devam ettiğini anlatan Yukiya Anano, bu ziyareti esnasında Türkiye’deki önemli politika koyucularla bir araya geldiklerini bildirdi. Bu görüşmeler esnasında, Akkuyu ve Sinop Nükleer Enerji santrallerinin ilerlemesi konusunda bir dizi konuları ile aldıklarını aktaran Yukiya Anano, “Türkiye’de nükleer enerji politikaları çerçevesinde hukuki çerçevede uygulanacaktır. Bu görüşmeler esnasında, nükleer enerji düzenleyen kurulun bağımsız ve sağlam olması gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca görüşmeler esnasında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile beraber diğer konularla birlikte İran konusu da ele aldık.” dedi.

İNŞAAT, ÇED SÜREÇ TAMAMLANDIKTAN SONRA

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız ÇED sürecinin geldiği aşama ile ilgili olarak, “ÇED, şekli başvurulardan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teslim edilmişti. Şekli şartların uygun olduğu belirtildikten sonra, incelemeye alındı. Yeterli görüldüğünde, bir ay içinde görüşmeler tamamlanıyor. Komisyon kuruluyor. Komisyon, ÇED ile alakalı görüşlerini tamamlıyor. ÇED’in ve imarın tamamlanmasının ardından inşaat çalışmaları tabi ki başlayacaktır. Kurallarına uygun, hukuk kuralları içinde, dikkatli yapmayı çalıştığımız bir iş.” dedi.

ERMENİSTAN TAVSİYELERİ UYGULUYOR

Yukiya Anano, “Ermenistan’daki nükleer santralle ilgili olarak, “Ermenistan’daki nükleer santralin güvenlikle ilgili konuları o devletin sorumluluğundadır. Bizim rolümüz, o devlete güvenliğin sağlanması konusunda yardımda bulunmaktır. Ben, kendim Ermenistan’ı ziyaret ettim. Onları uygulamaları konusunda teşvik ediyoruz. Bizim teknik uzman ekiplerimizle ilgili birimlerimiz ziyaret etti. Teknik ekiplerimiz, 2011-13 yıllarında ziyaret ettiler. Bir takım öneriler ve tavsiyelerde bulunduk. Ermenistan’da gözlemlediğimiz tavsiyelerin uyguladığı noktasında.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler