1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Japonya uzaya GES kurmanın yolunu açtı

Japonya uzaya GES kurmanın yolunu açtı

Enerji Günlüğü - Japon bilim insanları uzayda kurulacak güneş santrallerinden dünyaya elektrik aktarmanın yolunu açan kablosuz enerji iletimininde bir...

Japonya uzaya GES kurmanın yolunu açtı

Enerji Günlüğü - Japon bilim insanları uzayda kurulacak güneş santrallerinden dünyaya elektrik aktarmanın yolunu açan kablosuz enerji iletimininde bir ilki başardı.

Japon Hava-Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) bünyesinde yapılan son araştırma ile 1,8 kilovat enerjinin kablo kullanmadan mikrodalga aktarımıyla 55 metre uzağa taşınması başarıldı. Şu anda sadece bir su ısıtıcısını çalıştırmaya yetecek olan bu enerji, daha da geliştirilerek gelecekte uzayda kurulacak güneş panellerinden sağlanan temiz enerjinin dünyaya aktarılmasını sağlayacak. Dünyadan yaklaşık 36 bin kilometre uzağa kurulacak olan panel ve antenlerde toplanan güneş ışığı enerjisinin, mikrodalga aktarıcı uydular ile yeryüzüne gönderilebileceği ifade ediliyor.

Uzayda toplanabilecek büyük miktarda enerjinin dünyada kullanılması adına önemli bir adım attıklarını belirten JAXA sözcüsü, ilk kez 2 kilovata yakın yüksek bir elektrik enerjisi çıkışının, hassas bir yöneltme cihazının kullanımıyla ve mikrodalga aktarımıyla küçük bir hedefe gönderildiğini söyledi.

İlk olarak 1960’larda ABD’de ortaya atılan uzayda güneş enerjisi panelleri kurma fikrinin hayata geçirilmesi için 2009’dan bu yana Japonya’da çalışılıyor ve 2040’larda hayata geçirilmesi planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler