1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Jeogaz, Kayseri’de karbondioksit üretecek

Jeogaz, Kayseri’de karbondioksit üretecek

Jeogaz Jeotermal, Kayseri’de açtığı jeotermal kuyulardan karbondioksit üretecek. Şirket kuracağı tesiste yılda 50 bin ton üretim yapacak.

Jeogaz, Kayseri’de karbondioksit üretecek

Enerji Günlüğü - Kayseri’nin İncesu ilçesi sınırları içinde bulunan jeotermal kuyulardan yılda 50 bin ton karbondioksit üretilmesi planlanıyor. 

Jeogaz Jeotermal Gaz Endüstrisi A. Ş. tarafından Kayseri İli, İncesu İlçesinde Karbondioksit Gazı Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisi yapılması planlanıyor. Yaklaşık 20 milyon TL bedelli proje kapsamında tabiatta doğal halde bulunan jeotermal kökenli CO2’in saflaştırılması ve sıvılaştırılması faaliyeti yürütülecek. 

Tesisin ihtiyacı olan jeotermal kaynak suyu, aynı alanda açılmış olan 3 adet sondaj kuyusundan temin edilecek. Kuyudan çıkan CO2 %99,85 kalitede iken Saflaştırma ve Sıvılaştırma Tesisinden çıkan CO2’in en az %99,9 kalitede olması bekleniyor. Tesiste yıllık olarak 50.000 ton CO2 üretilmesi planlanıyor.

ÜRETİM SÜRECİ

Kuyudan çıkan ve bir seperatör yardımı ile sudan ayrılan CO2 ön soğutmaya tabi tutularak içindeki su buharının bir kısmı kondens edilerek seperatör yardımıyla gazdan ayrıştırılır. 1. kademe CO2 kompresörü tarafından emilip basıncı yükseltilir. Sıkışma nedeni ile ısınan gaz ara soğutucuda soğutulur. Soğutmayla yoğuşan nem seperatörde otomatik olarak dışarı atılır. 2. kademe CO2 kompresörü tarafından emilip sıvılaştırma basıncına kadar sıkıştırılan gaz sülfür ayrıştırma kolonlarına gönderilerek sülfür bileşiklerinden ayrıştırılır. Soğutulup suyundan ayrıştırıldıktan sonra 60 derece çiğlenme noktasına kadar kurutulmak ve kokusuz hale getirilmek üzere aktif alumina ve aktif karbon kolonlarından geçirilir. Bundan sonra kondenserde soğutularak sıvılaştırma sağlanır. Sıvılaşmayan gazlar ise reboilerde ayrıştırılarak striperden atmosfere atılır. Sıvılaşan CO2 aşırı soğutulduktan sonra (sıcaklığı düşürmek için proseste amonyak yaklaşık 1 ton kullanılmaktadır.) tankerlere doldurulur ve sevkiyatı yapılır. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler