1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Jeotermal santraller artık YAT'mayacak

Jeotermal santraller artık YAT'mayacak

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), şebekeye giriş önceliği bulunduğu halde jeotermal enerji santrallerine Yük-At (YAT), yani üretimi durdur talimatları göndermeye son veriyor.

Jeotermal santraller artık YAT'mayacak

Enerji Günlüğü - Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), şebekeye giriş önceliği bulunduğu halde jeotermal enerji santrallerine Yük-At (YAT), yani üretimi durdur talimatları göndermeye son veriyor.

Enerji Günlüğü ile DÜNYA’da Kurban Bayramı arifesinde yayınlanan “Devlet jeotermalcileri ters köşeye YAT’ırdı” başlıklı haberler ses getirdi. Klimaların neredeyse aralıksız çalıştırıldığı bir döneme girildiği için tüketim artmasına rağmen Temmuz ayının ilk haftasından itibaren jeotermal santrallerin elektrik üretimini azaltmalarına ya da yer yer durdurmalarına yol açan uygulamaya son verildi.

YAT TALİMATLARI GİDİYORDU

Yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik ürettiği halde üretimin durdurulması jeotermal enerji santrali işletmecileri tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı. Santral sahipleri ile sektör temsilcileri uygulamaya son verilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) nezdinde temaslarda bulunmuş, ancak JES’lere Yük-At (YAT) talimatları gelmeye devam etmişti.

DEVREYE JESDER GİRMİŞTİ

Medyada sektörün beklediği ölçüde yansıma bulmayan konu, DÜNYA’nın 19 Temmuz tarihli nüshası ile Enerji Günlüğü Haber Sitesi’nde yayınlanarak gündeme taşınmıştı. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Öztürk, daha önce örneği görülmemiş JES’lere yönelik bu uygulamanın mevzuatta yeri olmadığını savunmuştu. Sektör temsilcileri, enerjide yerli kaynaklara ağırlık verme, dışa bağımlılığı azaltma politikalarına da ters olduğunu vurguladıkları bu uygulamaya son verilmesini talep ediyordu.

TEİAŞ İLE EPDK TEMASI

Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgilere göre konunun medyada yer bulması Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nu da harekete geçirdi. EPDK’nın ilgili birimleri ile Türkiye Elektrik İletim AŞ yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, iletim şebekesinde yaşanabilecek sıkıntılar sırasında üretim kısma çalışmalarında JES’lere YAT talimatı vermek son seçenek olacak. Yük azaltma ihtiyacı ortaya çıktığında mevzuatta da yer aldığı gibi üretim kısıntısına güneş, rüzgar ve jeotermal dışındaki santrallerden başlanacak.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler