1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Jorgen Randers: Daha iyi bir gelecek mümkün

Jorgen Randers: Daha iyi bir gelecek mümkün

Enerji Günlüğü - Jorgen Randers dünyanın daha az sürdürülebilir olduğunu, ancak daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu söyledi. Jorgen, önümüzdeki...

Jorgen Randers: Daha iyi bir gelecek mümkün

Enerji Günlüğü - Jorgen Randers dünyanın daha az sürdürülebilir olduğunu, ancak daha iyi bir geleceğin mümkün olduğunu söyledi. Jorgen, önümüzdeki 40 yıl için oldukça karamsar bir tablo çizdi.

Sürdürülebilirlik ve iklim stratejisti,sistem bilimci/modellemeci Jorgen Randers 150. Yıl etkinlikleri çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin konuğu oldu. Randers daha önce çeşitli çalışmalarında da ele aldığı “Büyümenin Sınırları” üzerine yaptığı konferansta Dünya’nın geleceği hakkında açıklamalarda bulundu.

1970’lerde kaleme aldığı 30 dile çevrilen ve 30 milyon nüshası satılan ‘Büyümenin Sınırları’ kitabıyla 21. yüzyılda dünyadaki gelişmeleri öngören Jorgen Randers, son kitabı ‘2052: Gelecek 40 Yıl için Küresel bir Öngörü’ ile gelecek 40 yıl için karamsar ancak gerçekçi bir tablo çizdi.

DÜNYA ARTIK DAHA AZ SÜRDÜRÜLEBİLİR DURUMDA

40 yıl önce yazdığı kitapla bugün arasında bağlantı kuran 67 yaşındaki Randers, “40 yıl boyunca sürdürülebilir kalkınma için çalışsam da bu konuda başarısız oldum. Çünkü dünya artık daha az sürdürülebilir durumda” dedi.

2052 YILINDA DÜNYA ÜZERİNDEKİ ORTALAMA SICAKLIK İKİ DERECEDEN FAZLA ARTACAK

2050’li yıllarda nüfusun çıkabileceği en üst noktaya çıkacağını diğer yandan küresel ısınmanın yıkıcı boyutlara ulaşacağını ifade eden Randers, “Önümüzdeki 40 yıl boyunca dünya nüfusu çıkabileceği en üst noktaya çıkacak. Ancak bundan sonra nüfusta artma beklemiyorum. Bunun da nedeni şehirleşmenin ve bununla birlikte bilinçlenmenin de artması olarak görüyorum. Şehirde yaşayıp da çok nüfuslu bir ailede yaşamak günümüz şartlarında çok da mantıklı değil. Dünya 2050’de şu anki halinden iki kat daha fazla büyüyecek. 2030 yılında fosil yakıt kullanımı en üst seviyeye çıkacakken sonrasında hızla düşecek. Dünya yenilenebilir enerji kullanımına yönelecek. 2052 yılında dünya üzerindeki ortalama sıcaklık iki dereceden fazla artacak” şeklinde konuştu.

KAPİTALİZM SORUNLARIMIZI ÇÖZMEYECEKTİR

Kapitalizm sisteminin dünyamızdaki çevresel sorunları çözmeye yardımcı olmayacağını söyleyen Jorgen Randers, “Kapitalizm sisteminde önemli olan, harcayabileceğiniz en az paraya en verimli yatırımı yapmaktır. Ancak dünyayı kurtarmak istiyorsak bundan vazgeçmemiz gerekir. İhtiyaç duyduğumuz, çevreyi koruyacak projelere sermaye ayırmaktır. Daha çok para harcanan ama daha çevreci bir dünya… Kapitalizm sorunlarımızı çözmeyecektir” diye konuştu.

DAHA İYİ BİR GELECEK MÜMKÜN

Daha sağlıklı ve daha iyi geleceğin mümkün olduğunu ifade eden Randers gerekçelerini şöyle açıkladı:

“Teknik olarak küresel ısınma sorununu çözmemiz mümkün. Tek ihtiyacımız çevreyi kirleten yatırımlardan çevreyi kirletmeyen yatırımlara %2’lilk bir pay aktarmak. Örneğin benzinli arabalar yerine elektrikli arabalar, kömürle çalışan fabrikalar yerine güneş enerjisiyle çalışan fabrikalar kullanılabilir. Bunlar çok pahalı yatırımlar değil. Biraz daha pahalı olsa da dünya için son derece gerekli yatırımlardır”

“Dünyayı kurtarmak için neler yapılmalı” konusunu altı başlık altında inceleyen Jorgen Randers “Nüfus büyümesinin durdurulması, karbondioksit emiliminin azaltılması, yoksul dünyaya daha fazla yatırım yapılması, zengin dünyanın ekolojik hayattan ayak izini çekmesi, küresel olarak ülkelerin kısa vadede anlaşma yapmaları, gelirle büyümenin bir an önce engellenmesi” gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler