1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kaçak elektrik kullanıyor durumuna düşmeyin

Kaçak elektrik kullanıyor durumuna düşmeyin

Enerji Günlüğü - Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) İcra Başkanı Bekir Sami Güven, müşterilerin mutlaka kendi adına düzenlenmiş abonelik sözleşmesi...

Kaçak elektrik kullanıyor durumuna düşmeyin

Enerji Günlüğü - Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) İcra Başkanı Bekir Sami Güven, müşterilerin mutlaka kendi adına düzenlenmiş abonelik sözleşmesi yaptırmaları gerektiğini söyledi. Tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için elektrik kullanımı sırasında dikkatli olmaları gerektiğini kaydeden Güven, “Müşterilerimizin öncelikle, mutlaka kendi adına düzenlenmiş perakende satış sözleşmesi (abonelik) yaptırmaları ve bu şekilde elektrik kullanmaya başlamamaları gerekir. Türk Ceza Kanununun (TCK) 163’üncü maddesine göre, karşılıksız yararlanma suçu işleyenler hakkında mahkemelerce  ‘hapis’ cezası verilmektedir. Ayrıca Elektrik Piyasası Kanunu doğrultusunda kaçak elektrik kullanımına ilişkin hükümler uygulanmaktadır. Kişilerin yasa karşısında “yasayı bilmemek” suçlarını hafifletmiyor, yükümlülüklerini ortadan kaldırmıyor. Şirket olarak hiçbir müşterimizin yasal yaptırımlarla karşılaşmasını istemiyoruz” dedi.

KESİLEN ELEKTRİĞİ KENDİNİZ AÇMAYIN

Tüketicilerin, kesilen elektriği kendilerinin açmaması gerektiğine de dikkat çeken Bekir Sami Güven, elektrik dağıtım şirketinin kestiği elektrik enerjisini kendisi açan veya başkasına açtırarak kullanan aboneler hakkında, TCK 203. Maddesine göre ‘Mühür Bozma’ suçu kapsamında işlem yapıldığını ve kaçak elektrik kullanım hükümlerinin uygulandığını hatırlattı.

SAVCILIKLARA SUÇ DUYURUSU

Güven, sözlerine şöyle devam etti: “Yasalar elektriğinde bir mal olduğunu kabul ederek, sözleşme yapmadan, bedeli ödenmeden, yetkisi olmayan kişilerce bağlantısının yapılayacağını ve açılamayacağını ifade ediyor. Yasa gereği mühür altına alınan bir işleme yetkisi olmayan kişilerce müdahale edilmesi kaçak elektrik suçunu doğuruyor. Bu tür uygunsuz kullanımların tespitinde, Elektrik Piyasası Kanunu ve EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği gereği Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak kaçak elektrik tutanakları Savcılıklara gönderilmektedir. Hem yasa gereği hem de etik kurallar gereği izinsiz ve bedeli ödenmeden hiçbir kurum veya kuruluşun malı kullanılamaz.”

TERK EDİNCE İPTAL EDİN

Güven ayrıca, kiracıların evi boşalttıktan sonra aboneliklerini iptal etmeleri gerektiğini, aksi halde sözleşmenin devam ettiğini de dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler