1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kaçak elektrik tüketim kooperatifi!

Kaçak elektrik tüketim kooperatifi!

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı bir köydeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait yaklaşık 30 dönümlük seranın ayda...

Kaçak elektrik tüketim kooperatifi!

Enerji Günlüğü - Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’ne bağlı bir köydeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait yaklaşık 30 dönümlük seranın ayda 1 milyon TL’lik kaçak elektrik tükettiği belirlendi.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ) tarafından verilen bilgiye göre Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı bir köydeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne ait yaklaşık 30 dönümlük seranın ısıtmasında kaçak elektrik kullanıldığı yönündeki ihbarı değerlendiren Dicle EDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü ekipleri bu köye gittiler. Jandarmanın güvenlik önlemleri eşliğinde köye giden ekiplerin yaptığı kontroller sonunda, seranın hemen yanında çevresi duvarlarla örülü olan yere yüksek gerilim kabloları ile enerji iletiminin sağlandığı belirlendi.

15 BİN HANEYE YETECEK GÜÇ

Ana hattan gelen ve söz konusu yere kadar uzanan kabloları takip eden ekipler, burada her biri 1.600 kVA gücünde 2 trafo ile 630 kVA gücünde bir kaçak trafo tespit ettiler. Aktif durumda olan ve seranın ısıtmasında kullanılan toplam 3830 kVA gücündeki kaçak trafoların 15 bin nüfusa sahip bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceği bildirildi.

KAÇAK ELEKTRİK İÇİN ŞEBEKE

Yapılan kontrollerde 3 adet kaçak trafo ile ısıtılabilen seranın, resmi kayıtlara göre sadece 100 kVA gücünde göstermelik bir aboneliğinin bulunduğu belirlendi. Yaklaşık 30 dönüm büyüklüğündeki seranın kaçak elektrikle ısıtılabilmesi için yaklaşık 250 bin lira harcanarak bir elektrik şebekesi kurulduğu belirlendi.

AYDA 1 MİLYON TL’LİK TÜKETİM

Kurulu gücü üzerinden yapılan hesaplama sonucunda, seranın gün boyu ısıtılabilmesi için ayda yaklaşık bir milyon lira elektrik enerjisi harcandığı ve bu elektriğin tümünün kaçak yollarla tüketildiği ortaya çıktı. Bu hesaplamaya göre, kaçak elektrik ile ısıtılan bu serada sadece 3 aylık kış sezonunda 3 milyon liralık kaçak elektrik kullanıldı.

Uzmanlar, bu büyüklükteki bir seranın gün boyu katı yakıt ile ısıtılabilmesi için asgari 600 bin lira ısıtma gideri olacağını, sera sahibinin de muhtemelen bu masraftan kaçmak için kaçak elektrik kullandığını belirttiler.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Köyde 30 dönümlük bir seranın kaçak elektrik ile ısıtıldığının saptanması üzerine, Dicle EDAŞ ekipleri sera sahibi hakkında ‘kaçak elektrik kullanmaktan’ işlem yaptı ve yasal cezayı uyguladı. Bu arada şirket avukatları da cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundular. Savcılığın kaçak trafolara el koyma kararı vermesini bekleyen Dicle EDAŞ, bu kararın çıkması halinde köye giderek, seranın ısıtmasında kullanılan trafolara el koyacak.

KAÇAĞIN ÜZERİNE GİDİLECEK

Kaçak elektriğin maliyetinin, tüm vatandaşların sırtına yüklendiğine dikkat çeken Dicle EDAŞ yetkilileri, bölgedeki aboneleri ısınmada ve tarımsal faaliyetlerde kaçak elektrik kullanmamaya çağırdı. Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili sık sık ihbarlar aldıklarını da kaydeden Dicle EDAŞ yetkilileri, “Kaçak elektrik kullananların üzerine en etkili şekilde ve hızla gidilecektir” dediler.

... 

Önceki ve Sonraki Haberler