1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kadir Örücü: Zamlar nedeniyle LPG kullanmanın cazibesi kayboldu

Kadir Örücü: Zamlar nedeniyle LPG kullanmanın cazibesi kayboldu

BRC Trkiye CEO’su Kadir Örücü, hızlı artan LPG fiyatları nedeniyle LOG kullanmanın bir cazibesinin kalmadığını söyledi. 

Kadir Örücü: Zamlar nedeniyle LPG kullanmanın cazibesi kayboldu

Enerji Günlüğü - BRC Trkiye CEO’su Kadir Örücü, hızlı artan LPG fiyatları nedeniyle LOG kullanmanın bir cazibesinin kalmadığını söyledi. 

İtalyan gaz ekipmanları markası BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü, yılbaşından bu yana %17 oarında artan benzin fiyatlarına karşı, LPG fiyatlarının %72 oranında arttığını; bunun da LPG kullanmanın cazibesini ortadan kaldırdığını söyledi. 

LPG fiyatlarındaki artışın dünyada doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olduğunu kaydeden Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Dünyada enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 euro/lt ve benzin fiyatları 0,75 euro/lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları %72, benzin fiyatları ise sadece %17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı. Bu durumun doğalgaz üretiminde arz-talep dengesinin sağlanmasıyla çözüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA’DA %56 OLAN LPG’NİN AVANTAJI TÜRKİYE’DE %4’E DÜŞTÜ”

ÖTV payının sıfırlanması nedeniyle fiyatlardaki dalgalanmaların artık eşel mobil sistemiyle dengelenemediğini hatırlatan Örücü, zamların da doğrudan pompa fiyatlarına yansıdığını bildirdi ve “Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi. Türkiye’de kullanılan LPG’nin büyük kısmı Cezayir’den ithal ediliyor ve bu LPG doğalgazdan elde ediliyor. Ülkelere göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte Avrupa’da otogaz fiyatları 0,80 euro/lt, benzin fiyatları 1,50 euro/lt olarak değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlara göre Avrupa ülkelerinde LPG-benzin makası yüzde 56 yakıt ekonomisi sağlarken ülkemizde bu oran yüzde 4 gibi ölçülemeyecek bir seviyeye gelmiş durumda” diye konuştu. 

kadir-orucu-brc-turkiye.jpg

 

“LPG TEŞVİK EDİLMELİ”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kadir Örücü, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimiz karbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekli teşvikleri uygulamalıyız” dedi.

“4 MİLYON TON LPG TÜKETİYORUZ”

Dünya LPG Örgütü (WLPGA) verilerine göre Türkiye’nin yıllık 4 milyon tonla otogaz tüketiminde Güney Kore’yi geçerek birinci sıraya yerleştiğini anlatan Örücü, “Türkiye’de 10 yılda otogaza olan talep yüzde 46 oranında arttı. 2020 yılında sıfır kilometre LPG’li araç satışları bir önceki yıla nazaran üç kat artarak rekor kırdı. Binlerce dönüşüm firması, onbinleri geçen istasyon sayısıyla otogaz sektöründe ülke liderliğimiz devam ediyor. Sektörün istihdama olan katkısı giderek büyüyor. Benzini ülkede üretirken, otogazı ithal ediyoruz. Benzin üretimi ülke tüketiminin iki katına yakın. Bu nedenle ürettiğimiz benzinin yarısından fazlasının ihraç edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ülke içerisindeki fiyatlandırma mekanizmasının farklı çalıştırıldığını görüyoruz” diye konuştu.

“BENZİN FİYATLARI DA LPG’DEKİ HIZLA ARTABİLİR”

Eşel mobil sistemle yakıt fiyatlarının Ekim ayına kadar dengelendiğini ancak son zamlarla feda edilecek vergi kalmadığını da sözlerine ekleyen Kadir Örücü, “Eşel mobil sistemle yapılan zamlar ÖTV’den karşılanıyordu. Yakıtta ÖTV’nin sıfırlanmasıyla devletin elinde feda edeceği vergi kalmadı. LPG’de gördüğümüz fiyat artışlarını benzinde de görebiliriz” şeklinde konuştu.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler