1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalaycı: KKTC enerjisinin tümünü güneşten karşılayabilir

Kalaycı: KKTC enerjisinin tümünü güneşten karşılayabilir

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, anavatan Türkiye’nin yenilenebilir enerjide son yıllarda kat ettiği ilerlemeye dikkat çekerek, bu konuda Türkiye’nin tüm deneyimlerinden yararlanacaklarını söyledi. 

Kalaycı: KKTC enerjisinin tümünü güneşten karşılayabilir

Enerji Günlüğü - ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, KKTC’nin enerjisinin tümünü güneşten karşılayabileceğine dikkat çekerek, ülkenin temiz enerji kaynaklarına daha fazla yönelmesi için her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından daha fazla yararlanması için öncü rol üstlenecek. KKTC’yi ziyaret eden ve ziyaret ile ilgili bilgi veren ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarında büyük potansiyeli olan KKTC’de, yatırımların artması için öncü rol üstlenmeye hazır olduklarını söyledi. 

“KKTC, ENERJİSİNİN TÜMÜNÜ GÜNEŞTEN KARŞILAYABİLİR”

KKTC’de sıklıkla ve uzun süreli yaşanan elektrik kesintilerinin ortadan kalkması için, tüketimin yapıldığı noktalarda üretim ve depolama sistemleri kurulmasının çok önemli işlev yükleneceğini belirten Kalaycı, “Ülkedeki enerji talebinin tümünü güneş enerjisi santrallerinden karşılamak mümkün. ENSİA olarak, Türkiye’nin alanlarında en yetkin şirketlerini çatısı altında barındıran bir sivil toplum kuruluşuyuz. Yenilenebilir enerji sektörünün tüm disiplinlerinde KKTC’nin gelişmesi için çaba harcamaya hazırız” dedi.

RÜZGAR POTANSİYELİ İÇİN HIZLA ÖLÇÜMLERE BAŞLANMALI ÖNERİSİ

Kalaycı, KKTC’nin rüzgâr enerjisinde de önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, bu potansiyelinin değerlendirilebilmesi için uluslararası standartlarda rüzgâr ölçümlerine zaman kaybedilmeden başlanması yönünde önerilerde bulunduklarını ve bu şekilde elektrik üretim çeşitliliğinin artacağını sözlerine ekledi.

Hem güneş hem de rüzgâr enerjisi santrallerinin depolama sistemleri ile entegre edilmesi durumunda, KKTC’nin kendi iç kaynakları ile büyük bir başarı hikayesi yazabileceğini belirten Kalaycı, rüzgâr enerjisi konusunda büyük santrallerden önce küçük ölçekli bir pilot projenin hızla devreye alınmasının, ülkede farkındalık yaratacağının altını çizdi.

KKTC ENERJİ ÜST KURULU TAM YETKİLİ OLACAK

ENSİA heyetinin ziyaret ettiği KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da Hükümetin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına olan ilginin artmasına büyük önem verdiğini söyledi.

Özellikle yaz aylarında artan turizm sektörü aktivitesi nedeniyle enerji talebinde büyük artış yaşadıklarını vurgulayan Amcaoğlu, KKTC'de tüm enerji disiplinlerinde gerekli planlamaları yapacak bir üst kurul oluşumu için yasa tasarısı hazırlayarak Cumhuriyet Meclisi’ne sundukları bilgisini verdi. Oluşacak bu kurulun ülkedeki enerji planlamalarını yapmakla yetkili olacağına işaret eden Bakan Amcaoğlu, anavatan Türkiye’nin yenilenebilir enerjide son yıllarda kat ettiği ilerlemeyi büyük mutlulukla izlediklerini, bu konuda Türkiye’nin tüm deneyimlerinden yararlanacaklarını sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler