1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kalaycı: Temiz teknolojiyle kömürden sonuna kadar faydalanmalıyız

Kalaycı: Temiz teknolojiyle kömürden sonuna kadar faydalanmalıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, 2023 yılında dünya genelinde kömür talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacağını ve gelecekte de enerji bileşimindeki payını koruyacağını kaydetti.

Kalaycı: Temiz teknolojiyle kömürden sonuna kadar faydalanmalıyız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, temiz kömür teknolojileriyle yerli kaynak kömürden sonuna kadar faydalanmak gerektiğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, 4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği enerji krizi ortamında Avrupa’nın kömüre döndüğüne dikkat çekerek, enerjide dışa bağımlılıkla mücadele için yerli kömür üretiminin arttırılması gerektiğini söyledi. Kalaycı, "Ülkemizde yılda yaklaşık 40 milyon ton kömür ithal ettiğimiz bir ortamda, bunun önüne geçebilmek için, en kaliteli kömürlerimizi en kısa sürede üreterek 2018 yılında 100 milyon ton sınırını aştığımız kömür üretimimizi çok daha fazla artırmak zorundayız. İthal kömürde yaşanan yüksek fiyat artışı ve enerjide dışa bağımlılıkla mücadele, ülkemizde yerli kömüre olan talebi de artırdı ve artırmaya devam edecek” diye konuştu.

“KÖMÜR 2040’TA BİLE KÜRESEL ENERJİ ARZINDAKİ PAYINI KORUYACAK"

Kömürün 2040 yılında bile küresel enerji arzındaki payını koruyacağını kaydeden Kalaycı, “Bu kapsamda yeni alternatif enerjilerin fosil kaynaklardan uzaklaşılarak enerji ihtiyacını tam olarak karşılayamayacağını biliyoruz. Karbon Çağı devam ettiği sürece kömür de kullanılmaya devam edecek. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan rapora göre, dünyada kömür tüketiminin artarak, yaklaşık on yıl önce ulaştığı rekor seviyeye geri dönmesi, hatta kömür talebinin 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor” dedi. 

“KÖMÜR ARZ GÜVENLİĞİNDE KRİTİK ÖNEMDE”

Kalaycı, enerjide arz güvenliği açısından kömürün Türkiye için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "Global anlamda bakıldığında dünyada büyük ölçüde sera gazı salımı yapan ülkeler kömür üretimlerini 2050-2060’lı yıllara kadar sürdüreceklerini deklare ederken, yüzde 0,2’lik kirletme payına sahip bir ülke olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ederek, yerli kaynağımızdan milli çıkarlarımız doğrultusunda sonuna kadar faydalanmalıyız. Daha fazla yenilenebilir enerjinin sisteme entegre edilebilmesi için sürekli ve kesintisiz enerji arzı sağlayan kömürden enerji üreten santraller gibi baz yük santrallerin kurulu gücünün artırılması gereklidir” dedi. 

“TEMİZ KÖMÜR TEKNOLOJİLERİNDEN FAYDALANMALIYIZ”

Temiz kömür teknolojilerinden üretimin tüm süreçlerinde faydalanmak gerektiğini vurgulayan Kalaycı, “Linyitlerimizin çevresel faktörler, maliyet ve satışlar yönünden tamamının kullanılabilir olması için yenilikçi teknolojilerle iyileştirilmesi, emisyon ve diğer çevre kirliliği yaratan özelliklerinin bertaraf edilmesi gerektiği açıktır.  Bu ancak “Temiz Kömür Teknolojileri” ile mümkün olur. Diğer bir anlatımla, kömürün üretim, hazırlanma ve kullanım süreçlerinde çevre ile beraber verimliliğin ön planda tutularak değerlendirilmesi Temiz Kömür Teknolojileri olarak tanımlanıyor. Bu teknoloji ile hem emisyon ve atıkların azaltılması, hem de kömürden elde edilecek enerjinin artırılması hedefleniyor” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler