1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kaleli: Koronavirüs yerli solar panel üretimini yavaşlatabilir

Kaleli: Koronavirüs yerli solar panel üretimini yavaşlatabilir

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, koronavirüs salgınının kontrol edilememesi halinde yerli güneş paneli üretiminin yavaşlayacağını söyledi.

Kaleli: Koronavirüs yerli solar panel üretimini yavaşlatabilir

Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, koronavirüs salgınının kontrol edilememesi halinde yerli güneş paneli üretiminin yavaşlayacağını söyledi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER’in Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, Çin’de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüsün Türkiye güneş enerjisi sektörüne olası etkilerini değerlendirdi. Şu ana kadar virüsün kontrol altına alınamadığını belirten Kaleli, elinde hammadde ya da ekipman stoğu bulunan yerli güneş paneli üreticilerinin bir sorun yaşamadığını, ancak bu süreç biraz daha devam ederse panel üretiminin yavaşlayacağını söyledi.

Kaleli, “Yerli solar panel üretim sektörümüz bildiğiniz gibi panellerde kullanılan backsheet, eva, ribbon gibi malzemeleri Çin’den, hücrelerin de büyük bölümünü Tayvan’dan tedarik ediyorlar. Uluslararası ticaret şu anda çıkışı yapılmayan kargolar nedeniyle yavaşlamış durumda. Sadece ülkemizi değil, tüm Dünya’yı ilgilendiriyor aslında bu durum. Elinde hammadde ya da ekipman stoğu bulunan üreticiler açısından şu an için henüz bir sorun gözükmüyor, ancak bu süreç biraz daha devam ederse panel üretimi de yavaşlayacaktır" dedi. 

MALZEME FİYATLARI ARTABİLİR

Çin’deki malzeme üretimi ve sevkiyatındaki aksamaların diğer üreticilerin fiyatları yükseltmelerine de yol açabileceğini kaydeden Kaleli, “Şu soru hemen akla gelebilir, sadece Çin’de mi üretiliyor bu malzemeler diye. Tabi ki hayır, ancak Çin dışı ülkelerden tedarik edilecek ekipmanlarda da hem sevkiyat süreleri daha uzun, hem de maliyet daha pahalı. Ayrıca Çin’in malzeme gönderemeyeceğini düşünen malzeme tedarikçisi firmalar bunu da fiyatlarına yansıtarak normalde sattıklarından da pahalıya ürün göndermek isteyecek, tedarikçisinden pahalı malzeme alan panel üreticileri de zor durumda kalabilecekler. Nitekim yapılmış kontratlar, avans ödemeleri alınmış işler oldukça fazla. Güneş enerjisi Çatı pazarındaki son dönemlerde yaşadığımız ciddi hareketlilik de bu sorunla birleşince neler yaşanacağını izleyip hep birlikte göreceğiz” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler