1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kaliforniya tüm enerjisini yenilenebilirden karşılayabilir

Kaliforniya tüm enerjisini yenilenebilirden karşılayabilir

Enerji Günlüğü – ABD’nin Kaliforniya Eyaleti tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilir.ABD Stanford Üniversitesi’nde bir grup...

Kaliforniya tüm enerjisini yenilenebilirden karşılayabilir

Enerji Günlüğü – ABD’nin Kaliforniya Eyaleti tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayabilir.

ABD Stanford Üniversitesi’nde bir grup akademisyen tarafından yapılan çalışmaya göre, Kaliforniya Eyaleti’nin tüm enerji altyapısını güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerjiye dönüştürmek ekonomik ve teknik olarak mümkün.

Çalışmanın başkanlığını yürüten Stanford Atmosfer/Enerji Programı direktörü Mark Z. Jacobson, plan uygulandığı taktirde hava kirliliği sorununun ortadan kalkacağını, küresel ısınmaya yol açan emisyonların azalacağını, istihdam yaratılarak fiyatların istikrarlı hale geleceğini belirterek, “ Projenin başarısızlık ihtimali çok az” dedi.

Eyalette enerji ihtiyacının sürdürülebilir, ucuz ve güvenilir enerji kaynaklarından karşılanmasının binlerce insana istihdam sağlamanın yanında hava kirliliğiyle bağlantılı sağlık harcamalarında milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağı da öngörülüyor.

PROJENİN SAĞLAYACAĞI YARARLAR

Çalışma eyaletin tüm elektrik, sanayi ve ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını 2010 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı öngörüyor. Bu doğrultuda gerekli olan tüm araçlar, iş ihtiyacı ve altapı değişikliği için gerekli olan politikalar tek tek değerlendirilip hesaplandı. Ayrıca yeni hava kirliliği oranı ve fiyat tahminleri yapıldı.

Buna göre, dönüşüm tamamlandığında Kaliforniya’nın enerji ihtiyacı yaklaşık yüzde 44 oranında düşecek ve enerji fiyatları da fosil yakıtlar sıfırlanana kadar istikrara kavuşacak. 220 bin yeni istihdam sağlayacak ve devlet bu işlerden yıllık yaklaşık 12 milyar dolar kazanacak. Hava kirliliğine bağlı ölümler yılda yaklaşık 12.500 kişi azalacak ve 103 milyar dolar sağlık tasarrufu sağlanacak. Emisyon oranının azalmasıyla iklim değişikliğinin neden olduğu zarar ise yılda yaklaşık 48 milyar dolara kadar azalacak.

PROJE YEDİ YILDA KENDİNİ FİNANSE EDECEK

Kaliforniya Üniversitesi’nden çalışma ortağı Mark Delucchi, proje ile 2050 yılına kadar hava kirliliği ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olan masrafların yılda yaklaşık 150 milyar dolar azalacağına ve bu miktarın da bütün enerji dönüşümü için gerekli olan finansı yedi yıl gibi bir süre içinde karşılayacağına dikkat çekti.

Araştırmacıların hesaplamalarına göre dönüşüm için 25 bin adet 5 MW’lık kara rüzgar türbini, 1.200 adet 100 MW’lık güneş santrali, 5 Kw’lık 15 milyon konut çatı panel sistemi, 100 MW’lık 72 jeotermal santral, 0.75 MW’lık 5.000 dalga donanımı, 1 MW’lık 3.400 gelgit türbinleri gerekiyor.

Hiçbir yerden destek almayan araştırma grubu ABD’nin diğer eyaletleri için de benzer çalışmalar yürütüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler