1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kamyonda nükleer enerjiye ilk adım

Kamyonda nükleer enerjiye ilk adım

Enerji Günlüğü - ABD’li Lockheed Martin firması, bir kamyona sığabilen ve 100 megavatlık güç üreten nükleer santral geliştirdiklerini açıkladı.Reuters’in...

Kamyonda nükleer enerjiye ilk adım

Enerji Günlüğü - ABD’li Lockheed Martin firması, bir kamyona sığabilen ve 100 megavatlık güç üreten nükleer santral geliştirdiklerini açıkladı.

Reuters’in haberine göre, dünyanın en büyük silah ve savunma sanayi şirketlerinden ABD’li Lockheed Martin, bir kamyona sığabilen ve 100 megavatlık güç üreten nükleer santral geliştirdiklerini açıkladı. Pentagon’un en büyük tedarikçisi olan şirketin ileri araştırmalar grubu ‘SkunkWorks’ (Kokarca İşi) başardıkları nükleer füzyonu 10 yıl içinde ticari hale getirebileceklerini ilan etti.

İLK DENEMELER DENİZALTINDA YAPILACAK

Kamyonete sığabilecek kadar küçük nükleer santralların ilk olarak ABD denizaltılarında denenebileceği belirtiliyor. Lockheed Martin üretime geçebilirse füzyon nükleer teknolojisi uygulanacak denizaltılar daha az maliyetle daha uzun mesafeli yolculuklar yapabilecek. Bir kamyonun kasasına sığabilecek ebattaki kompakt reaktör, 100 megavatlık enerji üretebilecek.

KÖMÜRDEN ON MİLYON KAT VERİMLİ

Projeyi yürüten ekibin başındaki Tom McGuire’a göre söz konusu reaktör kömür santralleriyle aynı miktarda atık bırakarak 10 miyon katı enerji üretebilecek. Döteryum-trityum yakıtıyla çalışan bu santraller kömür santrallerine göre aynı miktarda atıkla 10 milyon kat enerji üretebilecek. Hidrojen atomunun izotopu olan döteryum okyanuslardan, trityum ise lityumdan elde edilebiliyor.

ENERJİ PİYASASINDA TAŞLAR YERİNDEN OYNAYACAK

Projenin başarıyla sonuçlandırılması halinde fosil yakıtlara ihtiyaç azalacağından enerji piyasasında taşlar yerinden oynayacağı gibi dünyanın enerji ihtiyacının karşılanması için önemli bir alternatif ortaya çıkacak.

Önceki ve Sonraki Haberler