1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kan akışından elektrik üretilebilecek!

Kan akışından elektrik üretilebilecek!

Enerji Günlüğü - Çinli bilim insanlarının geliştirdikleri bir milimetreden daha ince yeni bir nano jeneratör ile damarlardaki kan akışından bile elektrik...

Kan akışından elektrik üretilebilecek!

Enerji Günlüğü - Çinli bilim insanlarının geliştirdikleri bir milimetreden daha ince yeni bir nano jeneratör ile damarlardaki kan akışından bile elektrik enerjisi üretilebilecek.

Çin Fudan Üniversitesi’nde Profesör Huisheng Peng liderliğindeki bir grup bilim insanı, damar içine sabitlenerek kan akışından bile elektrik üretebilecek karbon nanotüp fiberlerine dayanan çok küçük bir nano jeneratör geliştirdi. Bu cihaz, ince bir tüp ya da hatta bir kan damarında akan salin çözeltisi ile çevrildiğinde elektrik enerjisi üretiyor.

HES'LERİN ÇALIŞMA DÜZENEĞİ İLE AYNI

Büyük hidroelektrik santraller ile benzer prensipte çalışan nano jeneratör, polimerik çekirdeğin etrafına sarılmış düzenli bir karbon nanotüp dizisine sahip. Elyaf şekilli akışkan nano jeneratör (FFNG) olarak adlandırılan cihaz, göreceli hareket ile fiberin etrafında bir elektrikli çift katman oluşturuyor ve akan solüsyon simetrik yük dağılımını bozuyor. Simetrik yük dağılımındaki bozulma, elektrik enerjisi üretilmesini sağlıyor.

İLK TESTLER KURBAĞALAR ÜZERİNDE YAPILDI

Cihazın verimliliğinin yüzde 23.3 olduğunu belirten bilim insanları, cihazı kurbağalar üzerinde test ettiler. Hedefte ise cihazı insanlara entegre edecek şekilde geliştirme ve önümüzdeki yıllarda uygulanabilir hale getirme var.

Enerji Günlüğü 
 
Önceki ve Sonraki Haberler