1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kangal Termik Santrali’nin baca gazı değerlendirilecek

Kangal Termik Santrali’nin baca gazı değerlendirilecek

Anadolu Birlik Holding (ABH) Kangal Termik Santrali’ne kuracağı baca gazı arıtma tesisi ile baca gazından gübre üretecek. 

Kangal Termik Santrali’nin baca gazı değerlendirilecek

Enerji Günlüğü - Anadolu Birlik Holding (ABH) Kangal Termik Santrali’ne kuracağı baca gazı arıtma tesisi ile baca gazından gübre üretecek. 

Anadolu Birlik Holding (ABH) bir santral için ciddi bir gider kaynağı olan baca gazını bir gelir kaynağına dönüştürüyor. Kangal Termik Santrali Elektrik Üretim A.Ş. ile Polonya firması SBB Energy S.A. arasında Kangal Termik Santrali’nde Baca Gazı Arıtma Tesisi (BGA) kurulması konusunda ön protokol imzalandı. Konya’da imzalanan protokol çerçevesinde 100-150 Milyon Euro civarında maliyeti olması beklenen baca gazı arıtma tesisi yatırımı “yap işlet devret modeli” ile gerçekleştirilecek ve yatırımın finansmanı SBB Energy S.A. tarafından karşılanacak. Kurulacak arıtma sistemi sayesinde kimyasal tepkime ile elde edilecek magnezyum sülfat gübresinin ticari hakları yatırım maliyetinin geri dönüş süresi boyunca SBB Energy’de olurken, bu sürenin sonunda baca gazından üretilecek gübrenin üretim ve satışı Kangal Termik Santrali Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılacak. 

BACA GAZI EKONOMİK BİR DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Yatırım ile Kangal Termik Santrali A.Ş., bir yandan çevreci bir yatırımı kaynak kullanmadan gerçekleştirmiş olurken öte yandan da tesiste gerçekleştirilecek magnezyum sülfat gübresi ile ülkenin gübre ithalatını azaltarak baca gazının ekonomik bir değere dönüştürülmesini sağlayacak. 

YENİ BİR FİNANSMAN TEMİN YÖNTEMİ

ABH'den yapılan açıklamada, "Dünyada dış finansman imkanlarının giderek zorlaştığı bir konjonktürde Anadolu Birlik Holding’in Kangal Termik Santrali’nde gerçekleştirilecek yatırımda kullandığı finansman ve işbirliği modelinin, ekonomik şartlar da düşünüldüğünde özel sektör eliyle gerçekleştirilecek yeni yatırımlar açısından da yeni bir finansman temin yöntemi olma özelliği taşıdığına dikkat çekildi. 

Baca Gazı Arıtma Tesislerinin çevre mevzuatı gereği Termik Santrallerde baca gazında bulunan kükürdün tutularak çevreye zarar vermesini önlemek üzere kurulması zorunlu tesisler olduğu belirtilen açıklamada, “Dünyadaki termik santrallerde baca gazı arıtımında yaygın olarak kireç taşı kullanılmaktadır. Baca gazı arıtımında kireç taşının yaygın olarak kullanılmasının sebebi ise kükürdün tutulmasında kullanılan kireç taşının her yerde bulunabilmesi ve ucuz maliyetle temin edilebilmesidir. Baca Gazı Arıtma Tesislerinde kalsiyum ile kükürdün kimyasal reaksiyonu sonucu son ürün olarak alçı elde edilmektedir. Ancak ülkemizde doğal halinde bulunan alçı hammaddesi maliyetinin söz konusu tesislerde kimyasal tepkime ile elde edilen alçıya göre düşük maliyetli olması sebebiyle bir ticari değere sahip olmayan Baca Gazı Arıtma Tesislerinden kimyasal tepkime ile elde edilen alçı diğer santral atıkları ile birlikte yeni bir atığa dönüştürülmüş olarak atık sahasına atılmakta idi… Kangal Termik Santrali’nde yapılacak yatırımla baca gazında bulunan kükürt magnezyumun, kükürt ile kimyasal reaksiyonu sonucunda nihai ürün olarak tarımsal üretimde yaygın olarak kullanılan ve ülkemizin ithalat yoluyla tedarik ettiği magnezyum sülfat gübresi üretilecek. Saflık derecesine göre İngiliz tuzu, (Epsom tuzu) olarak da bilinen magnezyum sülfat tarımsal üretimde gübre olarak değerlendirilmesinin dışında gıda sanayinde ve kozmetik ile sağlık sektörlerinde de ana hammadde olarak kullanılmaktadır” denildi. 

MAGNEZİT ÜRETİMİNDE ÇİN’İN ARDINDAN İKİNCİ BÜYÜK ÜLKEYİZ

Baca gazındaki kükürtle birlikte nihai ürün olan magnezyum sülfat gübresini üretecek olan ve Kangal Termik Santrali bünyesinde kurulacak gübre üretim tesisinin diğer ana girdisi olan Magnezit üretimi açısından da Türkiye’nin dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğu kaydedilen açıklamada, “Dünya Magnezit üretiminde ülkemiz Çin’den sonra ikinci büyük üreticidir. Ülkemizdeki Magnezit yataklarının dünyanın en kaliteli Magnezit yataklarından olması da kolay ve ucuz ham madde temini açısından kurulacak tesiste ciddi avantaj sağlayacak" denildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler