1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kapasite mekanizmasında yapısal değişiklik önerisi

Kapasite mekanizmasında yapısal değişiklik önerisi

APLUS Enerji, Türkiye enerji arz güvenliği riskinin azaldığına işaret ederek, kapasite mekanizması sisteminde yapısal bir değişiklik yapılarak ihale sistemine geçilmesini önerdi.

Kapasite mekanizmasında yapısal değişiklik önerisi

Enerji Günlüğü - Kömürlü santraller için alım garantisi yerine yeni bir mekanizmanın uygulanması ile Türkiye’nin enerji hedeflerinin karşılanabileceği kaydediliyor.

APLUS Enerji tarafından yayınlanan “Türkiye Elektrik Piyasasında Kapasite Mekanizması ve Yerli Kömür Santrallerinin Mekanizma İçindeki Yeri” başlıklı raporda açma-kapama süreleri uzun, maliyeti yüksek ve yüksek sera gazı emisyonlarına sahip kömürlü santraller için alım garantisi yerine yeni bir mekanizmanın uygulanması ile Türkiye’nin enerji hedeflerinin karşılanabileceği belirtilirken, kamu harcamalarının da azaltılabileceği belirtiliyor. 

Raporda, Türkiye’de enerji santrallerine verilen finansal desteklere yönelik şu politika önerileri öne çıkıyor: 

- Kapasite ihalesi miktarının tespitinde uzun dönemli talep ve yatırım projeksiyonları gözetilmelidir.

- Kapasite mekanizmasına katılımlarda ihale yöntemi tercih edilmelidir.

- Bölgesel kapasite ihaleleri yapılmalıdır.

- Serbest piyasa yapısına izin verilerek santrallerin gelirlerini piyasa üzerinden elde etmelerine olanak sağlanmalıdır.

- Kapasite mekanizmasının mevcut santraller için geçerli olacak mekanizma ve yeni yatırımlara yönelik olacak mekanizma şeklinde ikiye ayrılmalıdır.

- Gerekli kapasiteyi sağlayacak üniteler için teknoloji kısıtı koyulmamalıdır.

- Gelecek dönemlerde kurulması beklenen depolama kapasitesi, arz güvenliği ve esneklik açısından değerlendirilmelidir.

- Emisyon kısıtı kapasite mekanizması tasarımında yer almalıdır.

- Yerine getirilmeyen yükümlülükler için caydırıcı ve uygulanabilir yaptırımlar koyulmalıdır.

- Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının beraberinde getirdiği koşullar mekanizma tasarımında dikkate alınmalıdır.

- Yapılacak ödemeler şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.

“ARZ GÜVENLİĞİ RİSKLERİ AZALDI”

APLUS Enerji Yönetici Ortağı Volkan Yiğit, “Yenilenebilir enerji santrallerinin yaygınlaşması ve elektrik talebindeki artışın durağanlaşmasıyla, kapasite mekanizmasının 2018 yılında kurulmasını elzem kılan potansiyel arz güvenliğine ilişkin riskler , bugün koşullarında azalmış görünüyor. Türkiye’de kapasite mekanizması sisteminde yapısal bir değişiklik yapılarak ihale sistemine geçilmesi, enerji güvenliğini ön plana alan daha rekabetçi, şeffaf ve ekonomik bir sistemi bize sunacaktır. İhale sistemi, serbest piyasa koşulları gözetildiği sürece, kısa ve orta vadede daha az kapasite ödemesine gerek duyacak ve böylelikle arz güvenliği için daha az kamu harcaması yapılmasına olanak sağlayacaktır” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler