1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karabük Belediyesi plastik atıklardan piroliz yağı üretecek

Karabük Belediyesi plastik atıklardan piroliz yağı üretecek

Karabük Belediyesi, günde 500 kg atık plastikten 350 litre gün piroliz yağı üretecek. İlerleyen aşamalarda ise bu yağdan elektrik üretilecek.

Karabük Belediyesi plastik atıklardan piroliz yağı üretecek

Enerji Günlüğü - Karabük Belediyesi, günde 500 kg atık plastikten 350 litre gün piroliz yağı üretecek. İlerleyen aşamalarda ise bu yağdan elektrik üretilecek.

Karabük Belediye Başkanlığı tarafından Karabük İli, Merkez İlçesi, Öğlebeli Mahallesi’nde bulunan “Plastik Atıkların Piroliz Yöntemi İle Bertaraf Edilmesi ve Geri Kazanımı Tesisi’ kurulması planlanıyor. 

Proje, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2020 Yılı Sanayi ve Çevre Altyapısı Küçük Ölçekli Mali Destek Programı kapsamında, hazine tarafından Karabük Belediyesine tahsis edilen 2 bin m2 üzerindeki arazide gerçekleştirilecek. Projede T.C. Karabük Üniversitesi ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ve Belediye işbirliği içinde ortak bir çalışma yürütülecek. 

İLERLEYEN AŞAMALARDA ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Tesise yıllık olarak 150 ton atık kabul edilecek. Tesiste günlük 500 kg atık plastikten 350 litre piroliz yağı elde edilmesi planlanıyor. Atık plastiklerden elde edilecek pirolitik yağ, ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen gaz, karbon siyahı ve pirolitik yağdan daha kaliteli ve çevrecidir. İlerleyen aşamalarda üretilen pirolitik yağın elektrik enerjisine çevriminin yapılması planlanıyor.

TESİSİN İŞLEYİŞİ

Tesiste küçük parçalar halinde alınacak ya da küçük parçalar haline getirilecek atık plastikler ana reaktöre sıcak yükleme yapılacak. Yüklenecek hammadde ana reaktörde oksijensiz ortamda termal bozunmaya uğratılacak. Atık, sistem içerisinde önce gaz halinde dönüştürülecek ardından yoğuşturularak pirolitik sıvıya dönüştürülecek. Nihai ürün olarak pirolitik yağ depolanacak. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler