1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Karakılıç: Enerjide başarıya ortak yol haritasıyla ulaşırız

Karakılıç: Enerjide başarıya ortak yol haritasıyla ulaşırız

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç, paydaşların tamamının konsensusuyla geliştirilmiş enerji yol haritalarının...

Karakılıç: Enerjide başarıya ortak yol haritasıyla ulaşırız

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç, paydaşların tamamının konsensusuyla geliştirilmiş enerji yol haritalarının başarıya ulaşma şansının çok daha yüksek olacağını söyledi.

Türkiye güneş enerjisi sektörü için yol haritası çalışması başladı. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER tarafından Ankara’da düzenlenen Solar Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayı’na ekipman üreticisinden ithalatçısına, EPC firmalarından ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, sigortacısından danışmanlık firmalarına, kalite kontrolcüsünden OSB yöneticisine, STK ve medya temsilcilerinden gayrimenkulcüsüne, solar sektörüyle ilgili geniş bir paydaş topluluğu katıldı.

Çalıştay’da sektördeki mevcut durum, fırsatlar, tehditler, eksiklikler ve yapılması gerekenlere dair görüş ve öneriler toplandı. Çalıştay’dan elde edilecek çıktıların da katkısıyla sektörün geleceğini somut ve ölçülebilir araçlarla ortaya koyan, sektöre yatırım yapmış ve yapacaklara yol gösterebilecek, kamunun alacağı kararlara ışık tutabilecek sektörel bir strateji geliştirilmesi hedefleniyor.

KOÇAR: BİLGİNİN YAYGINLAŞMASI ÖNEMLİ

Prof. Dr. Günnur Koçar, toplantıda yaptığı değerlendirmede Türkiye’de solar sektörünün büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak hak ettiği yere ulaşmadığını söyledi. Prof. Koçar, solar sistemlerin kurulumu, işletimi ve kullanımıyla ilgili teknolojik bilginin yaygınlaştırılmasının en önemli konulardan biri olduğunu vurguladı.

BAYRAKTAR: TÜM TARAFLARIN KATKISI LAZIM

GÜNDER Başkanı Kemal Gani Bayraktar, solar sektöründe sağlıklı ilerleyebilmek için tüm tarafların katkıda bulunacağı politikalar geliştirilmeden sağlıklı ve verimli bir ilerleme sağlanamayacağını vurguladı. Bayraktar, Çalıştay ve sonrasında yapılacak çalışmalarla bu konudaki eksikliklerin giderilmeye çalışılacağını ifade etti.

KARAKILIÇ: BAŞARI ORTAK ANLAYIŞLA GELİR

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç da açılışta yaptığı kısa değerlendirmede “Ülkemizin sahip olduğu devasa ve geniş kaynakların en etkin ve verimli şekilde değerlendirilmesi ve bu konuda yapılacakların hep birlikte bir çözüm yoluna konulması büyük önem arz ediyor. Tek taraflı yapılmış çalışmalarla başarıya ulaşılmasını beklememiz biraz zor. O yüzden paydaşların tamamının konsensusunun alındığı, ortak bir anlayış içinde geliştirilmiş yol haritaları, stratejik ve taktik olarak başarıya ulaşması daha kuvvetle muhtemel olanlardır” dedi.

Türkiye’nin mevcut strateji belgelerinde belirttiği bazı hedefler bulunduğuna işaret eden Karakılıç şöyle devam etti:

“Bu hedeflerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılagelmekte. Stratejik hedeflerin dışında ulusal ve uluslararası teşkilatlara vermiş olduğumuz taahhütler var. Ülkeler kendileri ortaya çıkıp her konuda şöyle politika izliyorum diyemiyorlar. Çünkü verdikleri taahhütlere uymak zorundalar. Örneğin, çevre ve iklim konusu özellikle karbon emisyonlarındaki taahhütlerimiz var. Karbondioksit salımlarındaki taahhütlerimiz bundan sonraki ticari imkanları, faaliyetlerimizi tabii ki etkileyecek.”

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler