1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Karamehmet`in Kürt petro-doları kesildi

Karamehmet`in Kürt petro-doları kesildi

Enerji Günlüğü - Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içinde üretilip ihraç edilen petrolün...

Karamehmet`in Kürt petro-doları kesildi

Enerji Günlüğü - Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içinde üretilip ihraç edilen petrolün paralarını tahsil edemiyor. 

Çukurova Holding’in patronu Karamehmet'in çoğunluk hissesine sahip olduğu Genel Enerji ile İngiliz yatırım şirketi Vallares ortaklığındaki Genel Energy, Kuzey Irak'tan ihraç ettiği Kürt petrolünün parasını alamadığını duyurdu. Milliyet'in haberine göre Genel Energy’nin Başkanı Mehmet Sepil, "Eğer paramızı alamazsak, Kürt Yönetimi’ne ihracatı kesinlikle kesmek istediğimizi söyleyeceğiz" dedi. Bağdat hükümeti ve bölgesel Kürt yönetiminin geçen ay vardığı anlaşma uyarınca, Kuzey Irak petrolünü Bağdat yönetimindeki Kerkük-Ceyhan petrol boru hattına pompalayacak, merkezi hükümet de yabancı petrol şirketlerinin ödemelerini yapacaktı.

Bağdat’tan kuzeye 650 milyon $

Ancak Genel Energy’nin petrol parasını alamadığını açıklaması petrol gelirleri tartışmasına yeni bir boyut kazandırdı. Kuzey Irak’tan çıkarılan petrol miktarı günlük 170 bin varile yakın. Bunun 110 bin varili de Genel Energy’nin de hisse sahibi olduğu Taq Taq ve Tawke sahalarından geliyor.

Bu yıl nisan ayında Kürt yönetimi Bağdat hükümetinin petrol paralarını ödemediği gerekçesiyle petrol akışını durdurmuş, ancak daha sonra sevkıyat tekrar başlamıştı. Bağdat yönetimi bu hafta salı günü Kuzey Irak’a 650 milyon dolar petrol parası gönderdiklerini açıklamıştı. Genel Energy ise 2009 ve 2011 yıllarında ihraç ettikleri petrolün büyük kısmının parasını alamadığını savunuyor. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler