1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Karapınar HES için ÇED Toplantısı

Karapınar HES için ÇED Toplantısı

Enerji Günlüğü- TMT Turhanlı Mühendislik Taahhüt firmasının Osmaniye ilinde kurmayı planladığı Karapınar Barajı ve HES Projesi için 31 Ocak 2014’de...

Karapınar HES için ÇED Toplantısı

Enerji Günlüğü- TMT Turhanlı Mühendislik Taahhüt firmasının Osmaniye ilinde kurmayı planladığı Karapınar Barajı ve HES Projesi için 31 Ocak 2014’de ÇED Toplantısı yapılacak.

Osmaniye ili, Kadirli İlçesi, Kahramanmaraş ili, Andırın İlçesi, Keşiş Çayı ve Karapınar Deresi üzerinde kurulması hedeflenen HES için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu için 1. inceleme-değerlendirme toplantısı yapılacak.

HES’İN KURULU GÜCÜ 8,4 MWm

Proje’nin kurulu gücü, 8,407 MWm/8,071 MWe olup, göl hacmi ise 7,29 milyon m3 olacak. Proje’nin yatırım maliyeti 20 milyon TL olacak.

Proje kapsamında Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santralı yapılacak. Söz konusu proje enerji üretimi amaçlı olup, sulama, taşkın koruma gibi amaçları bulunmuyor. 

Keşiş Suyu ana kolu üzerinde 384 m talveg kotunda Kil Çekirdekli Kaya Dolgu olarak planlanan Karapınar Barajı ile depolanan sular sulama yapısı ile alınarak, dışarıdan görünecek tek sıralı 45 m cebri boru hattı ile 382 m kuyruksuyu kotunda planlanan Karapınar HES'e aktarılarak enerji üretimi yapılacak.

Karapınar Barajı ve HES projesi normal işletme su seviyesi olan 430 m ile kuyruk suyu seviyesi 382 m arasındaki düşüyü değerlendirmek üzere tesis edilecek. Proje debisi 19,50 m3/s, net düşü ise 47 m’ olup, Tesis işletmeye geçtiğinde, toplam 8,071 MWe kurulu güç ile yılda 22.437 GWh enerji üretimi gerçekleştirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler