1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbon salmayıp yutan elektrik üretim yöntemi bulundu

Karbon salmayıp yutan elektrik üretim yöntemi bulundu

Enerji Günlüğü - İngiliz enerji şirketi Origen Power, enerji üretimi sırasında atmosfere karbondioksit salmayan, üstelik atmosferdeki emisyonu yakalayıp...

Karbon salmayıp yutan elektrik üretim yöntemi bulundu

Enerji Günlüğü - İngiliz enerji şirketi Origen Power, enerji üretimi sırasında atmosfere karbondioksit salmayan, üstelik atmosferdeki emisyonu yakalayıp yok eden yeni bir teknoloji geliştiriyor. 

Origen Power, enerji üretimi sırasında karbondioksit emisyonlarını ortadan kaldırabilen, ‘Sera Gazı Giderme’ adı verilen yeni bir teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor. Bu teknoloji ile elektrik üretirken atmosfere karbondioksit salınmayacağı gibi havadaki karbondioksit yok edilecek. Origen Power teknolojiyi Arcola Energy ve kireç üreticisi Singleton Birch ile birlikte geliştirecek. İngiltere hükümeti de proje için şirkete 1 milyon sterlin destek verecek.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

Origen Power İngiltere’de bu teknolojiyi kullanacağı 400 kW'lik bir prototip tesisi kuracak. Santralde yüksek sıcaklıklı bir yakıt hücresine doğal gaz sağlanacak. Bu doğal gazın yarısı elektriğe dönüşecek ve geri kalanı kireçtaşını kireç ve karbon dioksite ayrıştırmak için kullanılacak ısıya dönüştürülecek. Oluşan karbondioksit yeraltında depolanacak, kireç ise havadaki sera gazını emmek için kullanılacak. Böylece uygun maliyetli ve sıfır karbon salımlı elektrik üretilecek.

İKLİM HEDEFLERİ İÇİN BU TÜR TEKNOLOJİLER KULLANILMALI

Şirket yaptığı açıklamada Paris Anlaşması hedefleri çerçevesinde sıcaklık artışlarının 1.5 ila 2 ° C sınırlandırılması hedefine ulaşılması için, bu tür teknolojilerin kullanılması gerektiğini kaydetti. Paris iklim hedeflerinin yakalanabilmesi için atmosferdeki CO2 miktarının yaklaşık 600-800 milyar ton azaltılması gerekiyor.

İNGİLTERE HÜKÜMETİNDEN BİR MİLYON STERLİN DESTEK

İngiltere hükümeti, Origen Power’a İngiltere'deki 400 kW'lik bir prototip tesisi kurmaya yardım etmek için 1 milyon sterlin destek verdi.

Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler