1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbon Yakalama ve Depolama yenilenebilirden çok daha pahalı

Karbon Yakalama ve Depolama yenilenebilirden çok daha pahalı

Oxford Üniversitesi, net sıfır hedeflerine ulaşmak için Karbon Yakalama ve Depolamaya (CCS) büyük ölçüde bağımlı olmanın "ekonomik açıdan son derece zararlı" olacağı uyarısında bulundu.

Karbon Yakalama ve Depolama yenilenebilirden çok daha pahalı

Enerji Günlüğü - Fosil yakıtların sürekli  kullanımını kolaylaştırmak için genel bir çözüm olarak yüksek düzeyde CCS'ye güvenmenin, topluma  her yıl yaklaşık bir trilyon dolara mal olacağı kaydedildi.

Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu tarafından bugün yayınlanan yeni bir rapora göre, Ulusal karbonsuzlaştırma planlarının merkezine CCS'yi koyan hükümetler kendilerini  rekabet açısından dezavantajlı duruma düşürme riskiyle karşı karşıya. Rapor, net sıfır hedeflerine ulaşmak için Karbon Yakalama ve Depolamaya (CCS) büyük ölçüde bağımlı olmanın "ekonomik açıdan son derece zararlı" olacağı ve yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve elektrifikasyona dayalı bir rotadan en az 30 trilyon dolar (yılda yaklaşık 1 trilyon dolar) daha pahalıya mal olacağı uyarısında bulunuyor.

Ayrıca rapor, CCS uygulamasının maliyeti, maliyeti önemli ölçüde düşen güneş, rüzgar ve batarya gibi  yenilenebilir teknolojilerin aksine, 40 yılda hiç düşmediğine dikkat çekiyor.

“HÜKÜMETLERİN CİDDİLEŞMESİ GEREKİYOR”

Çalışmanın yazarı ve Londra Imperial College Grantham Enstitüsü Onursal Araştırma Görevlisi Richard  Black, "Hükümetlerin CCS konusunda ciddileşmesi gerekiyor," diyor ve ekliyor: "Bu da üç anlama  geliyor: yatırımı büyütmek, temel kullanım alanlarına bağlı kalmak ve CCS'nin genel bir çözüm  olamayacağı konusunda çok net olmak. CCS muhtemelen bazı endüstriler için ve belki de negatif  emisyonlar için gerekli olacaktır, ancak bunu devam eden fosil yakıt yakımını telafi etmenin bir yolu  olarak görmek ekonomik açıdan cahilliktir. 

Ulusal ve küresel karbonsuzlaştırma stratejilerini yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı bir şekilde  artırılması ve fosil yakıt kullanımının neredeyse ortadan kaldırılması üzerine odaklamak bizi daha  iyi duruma getirecektir ve bunun yapılabileceğini biliyoruz." 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler