1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: Akdeniz gazı için beraber yürünmeli

Karbuz: Akdeniz gazı için beraber yürünmeli

Enerji Günlüğü - Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Uzmanı Sohbet Karbuz, İsrail ve Kıbrıs gazının Avrupa'ya taşınması için bölge ülkelerinin...

Karbuz: Akdeniz gazı için beraber yürünmeli

Enerji Günlüğü - Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Uzmanı Sohbet Karbuz, İsrail ve Kıbrıs gazının Avrupa'ya taşınması için bölge ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği'nden (OME) Sohbet Karbuz, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen Uluslararası Akdeniz Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarının durumunu değerlendirdi.

Bölgedeki İsrail ve Kıbrıs gazının Avrupa'ya getirilebilmesi için en iyi güzergahın Türkiye olduğunu vurgulayan Karbuz, "Ama bunun için yapılması gereken iki şey var. Kıbrıs sorununun çözülmesi ve İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi" dedi.

Bölgede bir sürü kaynak bulunduğunu aktaran Karbuz, "Güney Kıbrıs'ta seneye altı sondaj daha yapılacak. Ne çıkıp çıkmayacağını, başarılı olup olmayacağını göreceğiz. Potansiyel vaadeden bir bölge ama jeopolitik engeller göz ardı edilmemesi gereken konular" diye konuştu.

Sohbat Karbuz, bölgedeki kaynakların değerlendirilebilmesi için ülkelerin yapacağı regülasyonların da, en az kaynakların varlığı kadar büyük önem taşıdığını vurguladı. İsrail'de Noble-Delek Grubu gazı keşfetti, İsrail yönetimi (dur) dedi. Vergiyi artırıyorum. Sonra yine dur dedi. Ne kadar gaz ihraç edeceğini ben belirleyeceğim. Şimdi de diyorlar ki yeni bir vergi daha koyacağım, ihracat vergisi. Yani reülasyon en azından keşifler kadar önemli. Yatırımcıyı ya da yatırım yapmak isteyen şirketleri çekmek açısından. Bu problemleri nasıl çözeceğiz? Bir tanesi, bir öneri:

Arama araştırma ve ulaşım, yani boru hattı projelerinin çevre ülkeler tarafından ortaklaşa yapılması. İkincisi ise bence çevre ülkelerdeki politikacıların da temiz havaya ihtiyacı var. Her halukarda diyalog en önemli şey. Diyalog olmadan hiç bir şeyi çözmemiz mümkün değil."

Sohbet Karbuz, Kıbrıs ve İsrail doğalgazının geleceğine ilişkin neler yapılması gerektiğine ilişkin görüşünü, bir Afrika Atasözü ile dile getirdi:

"Afrikalılar der ki, eğer hızlı gitmek istersen yalnız git. Uzağa gitmek istersen beraber git. Benim vermek istediğim mesaj özetle bu..."

Önceki ve Sonraki Haberler