1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: Doğal gazı bir kenara atmak kısa vadede son derece yanlış

Karbuz: Doğal gazı bir kenara atmak kısa vadede son derece yanlış

Doç. Dr. Sohbet Karbuz, kısa vadede doğal gazı bir kenara atmanın enerji güvenliği açısından son derece yanlış ve politize edilmiş bir karar olacağını söyledi.

Karbuz: Doğal gazı bir kenara atmak kısa vadede son derece yanlış

Enerji Günlüğü - Doç. Dr. Sohbet Karbuz, kısa vadede doğal gazı bir kenara atmanın enerji güvenliği açısından son derece yanlış ve politize edilmiş bir karar olacağını söyledi.

Uluslararası Enerji ve Çevre Dijital Konferansı’nda düzenlenen “2050 Net Zero Hedefinde Doğal Gazın Rolü” oturumunda değerlendirmelerde bulunan OME Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, doğal gazın sürdürülebilir bir enerji geleceğindeki rolünün oldukça tartışmalı olduğunu belirtti. Bu konuda çeşitli iddiaların bulunduğunu hatırlatan Karbuz, “İlerdeki enerji karışımında geçiş yakıtı veya nihai yakıt olarak gazın konumu sabit kalacak. Yüzde yüz yenilenebilir bir enerji geleceği belki uzun vadede olacaktır ama kısa vadede bugünkü durum ortaya koyuyor ki, öyle tukaka demekle doğal gazı bir kenara atmak enerji güvenliği açısından son derece yanlış, politize edilmiş bir karar” ifadesini kullandı. 

“GELECEKTE BELKİ GAZLI YAKITLAR TERİMİNDEN BAHSEDECEĞİZ”

Bir çok kişi gibi doğal gazı gelecekteki enerji karışımının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünün altını çizen Karbuz, “Ancak doğal gaz yerine adı henüz konulmamış bir kavram kullanacağız ilerde. Bu kavram hem doğal, hem doğal olmayan gazları içerecek. Belik biraz tuhaf gelecek ama, belki gazlı yakıtlar diye bir terimden bahsediyor olacağız. Bu gazlı yakıtlar teriminin içerisinde doğal gazın yanında, biyogaz, biyometan, hidrojen gazı ve sentetik metan gibi yenilenebilir ve mümkün olduğu kadar karbondan arındırılmış gazlar yer alacak. Her halükarda net sıfır enerji geleceğine şekil vermede gazın yeri konusunda verilen mücadele kömür ve petrole nazaran çok daha uzun sürecek ve karmaşık olacak gibi gözüküyor” dedi.

“TÜM GAZLAR BİR ÇATI ALTINDA TOPLANABİLİR”

Karbuz, karbondan arındırılmış ve yenilenebilir gazların tek başlarına veya doğal gazla karıştırılarak kullanılmalarının her geçen gün daha çok gündeme geldiğini kaydederek, bunun da tüm gazların bir çatı altında toplanmasına bir fırsat oluşturduğunu belirtti. 

Karbuz ayrıca yapılan araştırmalara göre 2050 yılına kadar kullanılan doğal gazın yarısının doğal doğal gaz olacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya, Çıralı 

 

Önceki ve Sonraki Haberler