1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karbuz: TürkAkım maddi olarak Türkiye’ye birşey kazandırmıyor

Karbuz: TürkAkım maddi olarak Türkiye’ye birşey kazandırmıyor

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbonlar ve Enerji Güvenliği Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, TürkAkım 1 ve 2'nin Türkiye’ye maddi olarak bir şey kazandırmadığını ve...

Karbuz: TürkAkım maddi olarak Türkiye’ye birşey kazandırmıyor

Enerji Günlüğü - OME Hidrokarbonlar ve Enerji Güvenliği Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, TürkAkım 1 ve 2'nin Türkiye’ye maddi olarak bir şey kazandırmadığını ve Türkiye'nin enerji merkezi olmasına hiç bir katkısı olmayacağını söyledi. 

Rusya Haberler Ajansı TASS ve Anadolu Ajansı işbirliğiyle İstanbul'da gerçekleştirilen Enerji Uzmanları Toplantısı, İstanbul Ortaköy'de gerçekleştirildi. Rusya ve Türkiye'den uzmanların yer aldığı toplantıda konuşan Paris merkezli OME Hidrokarbonlar ve Enerji Güvenliği Direktörü Dr. Sohbet Karbuz, TürkAkım Gaz Boru Hattı'nın Türkiye ve Rusya'ya ne kazandırdığına ilişkin görüşlerini dile getirdi. Karbuz, “TürkAkım ile ilgili hükümetler arası anlaşma var. TBMM'de bu yayınlandı. Bunu okuduğunuz zaman Gazprom’a verilen her türlü ayrıcalığı görürsünüz. TürkAkım 1 ve 2'nin bize maddi olarak bir şey kazandırdığını düşünmüyorum. Bu proje iki ülke arasında, kazan-kazan temeli altında ele alınmıştı. Ama bir taraf diğerinden çok daha fazla kazanıyor. Peki Türkiye en azından TürkAkım 1'den alacağı gazda indirim sağlayabilecek mi? Hayır. Neden, çünkü anlaşma böyle söylüyor” ifadesini kullandı. 

TÜRKAKIM TÜRKİYE’NİN ENERJİ MERKEZİ OLMASINA KATKI SUNMAYACAK

TürkAkım’ın Türkiye'nin enerji merkezi olmasına hiç bir katkı sunmayacağını ifade eden Karbuz, “Üzerinizden bir sürü boru hattı geçiyorsa,, bu durum sizin enerji ticaret merkezi olmanıza yönelik bir değişiklik getirmiyor. Ukrayna, Avrupa’ya ihraç edilen Rus doğalgazının yüzde 80’ini üzerinden geçiriyordu ama gaz HUB’ı olamadı. Eğer gazı siz satamıyorsanız, gazınızın fiyatı petrole endeksli ise ve piyasanızda sübvansiyon varsa, HUB falan olamazsınız. Bu demek değildir ki Türkiye HUB rüyasından vazgeçsin. Siz HUB olmak için yapılması gerekenleri yapın, zaten o kendiliğinden gelir. HUB bir süreçtir, en az 10 yılı alır” dedi.

GAZPROM UKRAYNA 3 MİLYAR DOLARLIK TRANSFER ÜCRETİNDEN KURTULDU

TürkAkım 1’in Türkiye’nin transit riskini kaldırdığını ve belki de Türkiye’nin 31 Aralık 2019’dan sonra Avrupa pazarında oluşabilecek Ukrayna-Rusya transit krizinden pek etkilenmeyeceğini, Bu yüzden çok önemli olduğunu belirten Karbuz, TürkAkım 2 ile ilgili olarak farklı şeyler düşündüğünü ifade etti. “Gazprom, TürkAkım 1 ve 2. hatla Ukrayna’dan transit ücretinden kurtuldu. Az buz para ödemiyordu” diyen Karbuz, Rusya’nın TürkAkım sayesinde yılda 3 milyar dolarlık transit ücretinden kurtulacağını ve onu 2 ile çarptığınızda zaten projenin maliyetinin çıktığını belirtti.

AVRUPA RUS GAZINA DAHA DA BAĞIMLI HALE GELECEK

Karbuz, ileride olabilecekler konusunda da bazı değerlendirmelerde bulunarak, “Jeopolitik kazanımlar sağlandı mı TürkAkım ile? Bilmem? Bakü-Ceyhan kazandırdı mı? Kazandırmadığı bir şey var, zarar ediyor, tam kapasite çalışamıyor. Dolayısıyla çok önemli bir proje ama Rusya için daha önemli bir proje. Avusturya için de önemli bir proje. Baumgarten daha önemli bir merkeze dönüşebilir. Türk Akım 3, Kuzey Akım 3 gelecek belki ileride, Rusya Ukrayna yolunu tamamen kapatmak istiyorsa. Avrupa da bir şekilde Rus gazına daha da bağımlı hale gelecek. Ama bu çok da kötü değil, ucuza gaz alınacak” dedi.

 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler