1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kargı HES elektriği için iletim hattı yapılacak

Kargı HES elektriği için iletim hattı yapılacak

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Kargı HES’te üretilecek elektrik enerjisini, Ankara ve Eskişehir İli başta olmak üzere yurdun geneline vermek üzere iletim...

Kargı HES elektriği için iletim hattı yapılacak

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Kargı HES’te üretilecek elektrik enerjisini, Ankara ve Eskişehir İli başta olmak üzere yurdun geneline vermek üzere iletim hattı yapacak.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından, Ankara İli, Beypazarı İlçesi, Kargı Mahallesi, Eskişehir İli, Mihalıçcık İlçesi, Uşakbükü Mahallesi ile Ankara İli, Nallıhan İlçesi, Çayırhan Mahallesi arasında 154 kV Kargı Hidroelektrik Santrali (HES) Trafo Merkezi (TM)-Çayırhan Termik Santrali (TES) TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı tesis edilmesi planlanıyor.

Planlanan elektrik enerjisi iletim hattının (EEİH) gerilimi 154 kV uzunluğu ise 18.131,50 m (Yaklaşık 18,13 km) olacak. Söz konusu EEİH vasıtası ile Kargı HES’te üretilecek elektrik enerjisi Ankara ve Eskişehir İli başta olmak üzere yurt geneline verilmek üzere EEİH vasıtası ile enterkonnekte sisteme aktarılacak.

Proje kapsamında herhangi bir trafo merkezi (TM) kurulması planlanmıyor. EEİH güzergahının başlangıç noktası olacak Kargı HES TM henüz inşa edilmedi ve bu TM'nin inşaası da projeye dahil olmayacak. Güzergahının bitiş noktasında olan Çayırhan Termik Santrali Trafo Merkezi ise kurulu vaziyette.

Proje kapsamında sadece EEİH tesis edilecek, başka herhangi bir ekonomik, sosyal ya da alt yapı faaliyetinin yapılması düşünülmüyor. Toplam kurulu gücü 99,76 MWm / 97,44 MWe olacak Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), Kargı Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş.tarafından, Ankara İli, Beypazarı İlçesi, Kargı Mevkii ile Eskişehir İli, Mihalıççık İlçesi, Sekiören Mevkii, Yukarı Sakarya Havzası, Sakarya Nehri üzerinde kurulacak. Santralde yıllık üretilecek toplam enerji 305,96 GWh olarak planlanıyor.

TEİAŞ, 154 kV ve üzeri gerilime sahip ulusal enterkonnekte sistemden sorumlu tek yetkili kuruluş olduğundan, üretici ve tüketicilerle TEİAŞ arasında sistem bağlantı anlaşması yapılması gerekiyor. 

Bunu için, TEİAŞ ile Kargı Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. arasında imzalanan Sistem Bağlantı Anlaşması kapsamında tesisi ve işletmesi planlanan projenin bedeli 2.466.560,14 TL olacak.

EEİH’nın ekonomik ömrü 30 yıl olacak. Projenin inşaat aşamasının 12 ay içerisinde tamamlanması planlanıyor.

PROJE HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILDI

TEİAŞ tarafından yapılması planlanan 154 kV Kargı HES TM-Çayırhan TES TM Elektrik Enerjisi İletim Hattı projesi on günlüğüne halkın görüşüne açıldı. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Eskişehir ve Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edilebilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler