1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. KARKEY`den Irak`a elektrik ihracına devam

KARKEY`den Irak`a elektrik ihracına devam

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding şirketi KARKEY'in Silopi'de kurulu termik santrali üzerinden Irak'a yaptığı elektrik satışı yeniden başladı.Karadeniz...

KARKEY`den Irak`a elektrik ihracına devam

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding şirketi KARKEY'in Silopi'de kurulu termik santrali üzerinden Irak'a yaptığı elektrik satışı yeniden başladı.

Karadeniz Holding'in Irak'a elektrik ihracatı konusundaki sözleşmesi bir yıl daha uzatıldı. Karadeniz Enerji Grubu Ticari Direktörü Yasin Suudi, Enerji Günlüğü'ne yaptığı açıklamada, dünyanın sayılı enerji zengini ülkelerinden biri olmasına rağmen Irak'taki elektrik üretiminin hala yetersiz olduğunu hatırlattı. Bu açığı kapamak üzere, Karadeniz Holding şirketleri KARTET ve KARKEY aracılığıyla Irak'a elektrik tedariki konusunda aktif olarak faaliyet yürüttüklerini ifade eden Suudi, "Haziran ayı başında sözleşme süremiz dolduğu için üretime ara vermek zorunda kalmıştık. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de kısa bir aradan sonra üretime yeniden başladık" dedi.

IRAK'IN ELEKTRİĞİNİN % 10'U

Hem Silopi'deki santralden hem de Basra’da faaliyet gösteren 3 adet Karadeniz Powership Enerji Gemileri vasıtasıyla bugüne kadar Irak'a yaklaşık toplam 17milyar kWh elektrik tedariki sağladıklarını anlatan Yasin Suudi, "Umuyoruz ki bun devam ettireceğiz. Her iki noktadan sağladığımız elektrikle Irak'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu temin ediyor durumdayız" diye konuştu.

IRAK TÜRİYE İÇİN ÖNEMLİ

Enerji kaynakları açısından net ithalatçı konumunda olan Türkiye için Türk şirketlerinin tüm dünyada ama özellikle de Irak’da enerji sektöründe aktif katılımcı olmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yasin Suudi, "Biz de kendi alanımızdaIrak’daki faaliyetlerimizi sürdürme kararındayız" dedi.

10 YILDA 10 MİLYAR kWh

Karadeniz Enerji Grubu, KARTET ve KARKEY şirketleri aracılığıyla 2003 yılından bu yana Türkiye’den Irak’a elektrik ihraç ediyor. Türkiye elektrik mevzuatına uygun şekilde gerçekleştirilen söz konusu satışlarla, bugüne kadar Irak'a yaklaşık 10 milyar kWh elektrik ihracatı gerçekleştirildi.

YÜZER SANTRAL FİLOSU

KARTET ve KARKEY şirketlerini de bünyesinde barındıran Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, madencilik, gayrimenkul ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Karadeniz Holding'in 10 ülkede yer alan şirket ve iştiraklerinde yaklaşık bin kişi istihdam ediliyor. Karadeniz Holding, özellikle powership (yüzer santraller) alanındaki faaliyetleriyle öne çıkıyor. Halen Lübnan'a da kıyıda demirli yüzer santrali Fatmagül Sultan ile elektrik veren Karadeniz Holding, Gana'da da yüzer santralle elektrik tedariki için geçtiğimiz aylarda sözleşme imzalamıştı. 

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler