1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Karma ve ihtisas OSB’ler tür değiştirebilecek

Karma ve ihtisas OSB’ler tür değiştirebilecek

Karma veya ihtisas OSB’lerin türü, müteşebbis heyet ya da genel kurul kararı ve Bakanlık onayı ile değiştirilebilecek.  

Karma ve ihtisas OSB’ler tür değiştirebilecek

Enerji Günlüğü - Karma veya ihtisas OSB’lerin türü, müteşebbis heyet ya da genel kurul kararı ve Bakanlık onayı ile değiştirilebilecek.  

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik uyarınca Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) 8 kişiden oluşan Müteşebbis Heyetleri bundan böyle, 9 kişiden oluşacak. Ayrıca OSB’lerde yapı kullanım izni bulunan her parselin, genel kurul toplantılarında bir oy kullanma hakkı olacak. 

KARMA VE İHTİSAS OSB’LER TÜR DEĞİŞTİREBİLECEK
Düzenlemeye göre kuruluş aşamasında karma ya da ihtisas OSB olarak belirlenen OSB’lerin türü, müteşebbis heyet veya genel kurul kararı alınması kaydıyla, Bakanlık onayı doğrultusunda değiştirilebilecek. 

PARSEL SINIRINI YENİDEN DÜZENLEMENİN YOLU AÇILDI
Değişiklik metninin getirdiği başka bir yenilik de parsel sınırlarının yeniden düzenlenebilmesiyle ilgiliydi. İki veya daha fazla sanayi parselinde mevcut veya yapılacak yatırımların yerleşiminin daha düzenli hale getirilmesi amacıyla parsel sınırları; sınır değişikliğinden etkilenecek katılımcıların tamamının talebi ve muvafakati ile gerekçesi münhasıran Yönetim Kurulu Kararında belirtilerek ifraz ya da tevhit yoluyla yeniden düzenlenebilecek.

ZEMİN GES’LERİ TABAN ALANININ AZAMİ %25’İNE KURULACAK
Tesisin çalışması ve işletilmesi için gerekli olan, LPG tankı, yangın suyu deposu, arıtma tesisi, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri ve benzeri destek üniteleri parsel içi ring yolu veya çevre yeşili üzerinde yer alamayacak. Bu kısıtlar Yönetmelik’in eski halinde de mevcuttu. 

Yeni düzenleme, güneş enerjisine dayalı elektrik enerjisi üretim tesislerinin, öncelikle çatı ve cephede kurulacağını bildiriyor. Statik ve mimari açıdan çatı ve cephe uygulamasının yapılamaması ya da ilave kapasiteye ihtiyaç olması hallerinde yerde kurulacak olan tesislerin taban alanı, parsel alanının %25’ini geçemeyecek. Bunun dışında tesisin parsel içindeki konumunun uygunluğuna, ilgili mevzuata göre yine OSB karar verecek.

OSB TÜZEL KİŞİLİĞİ GES VE RES KURAMAYACAK
Yönetmelik daha önce OSB tüzel kişiliğinin ve kullanıcıların kendi ihtiyaçları için kuracakları GES ve RES tesislerini, kurulamayacak tesisler kapsamı dışındaki istisnalardan sayıyordu. Değişiklikle beraber “OSB tüzel kişiliği” ifadesi ilgili maddeden çıkarıldı ve kurulamayacak tesisler kısıtlaması şu şekilde ifade edildi: “Sanayi parselleri ile hizmet destek alanlarında katılımcının kendi ihtiyacı için kurulanlar hariç olmak üzere, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik enerjisi üreten tesisler”.

OSB GERİ DÖNÜŞÜM VE BERTARAF TESİSİ KURABİLECEK
Ancak OSB tüzel kişilikleri, yürürlükteki çevre mevzuatı hükümlerinin yerine getirilmesi ve diğer katılımcıların faaliyetlerini olumsuz etkilememesine yönelik tüm tedbirlerin OSB yönetimince alınması kaydıyla; OSB’ye ait teknik altyapı alanında olması ve müteşebbis heyet/genel kurul kararı alınması şartı ile geri dönüşüm ve bertaraf tesisleri, OSB tüzel kişiliklerine ilişkin tesis kurulum kısıtlamasından müstesna olacaklar. 

TESİS KURULAMAZ KARARINA BAKANLIK ONAYI ŞARTI
OSB’de kurulmasında sakınca görülen tesisler hakkında OSB’nin kuruluş protokolü çerçevesinde kurulması planlanan sektörler, mevcut sektör yapısı, kurulacak tesisin altyapı ve atık su arıtma tesislerine etkisi, herhangi bir olumsuzluk anında tetikleyici etkisi, insanların çalışma ve yaşam koşullarına etkisi gibi hususlar dikkate alınarak konu ile ilgili kurumlardan alınacak raporlar çerçevesinde karar verilecek. 

Öte yandan ilgilinin Bakanlığa başvurması durumunda, OSB tarafından OSB’de kurulamayacağına karar verilen tesise ilişkin nihai karar, Bakanlık Makamından alınacak onay ile verilecek. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler