1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Karsan’ın elektrikli otobüsü, Barcelona-Madrid arasını 14 saatte tamamladı

Karsan’ın elektrikli otobüsü, Barcelona-Madrid arasını 14 saatte tamamladı

Atak Electric, İspanya’da 600 kilometrelik özel bir rotayla oluşturulan Barselona–Madrid güzergahındaki pilot test sürüşü ve roadshow etkinliğinde kullanıldı. Elektrikli otobüs, yolculuğu 3 kez şarj dolumuyla 14 saatte tamamladı.

Karsan’ın elektrikli otobüsü, Barcelona-Madrid arasını 14 saatte tamamladı

Enerji Günlüğü - Karsan’ın 8 metre sınıfında ürettiği 52 yolcu kapasiteli yüzde 100 elektrikli otobüsü Atak Electric, elektrikli mobilite şarj çözümleri sağlayıcısı Circontrol ve Karsan İspanya bayisi e-BusKar tarafından düzenlenen bir etkinlikte test edildi. Testte elektrikli otobüslerin uzak mesafelerde operasyonel, lojistik ve teknik düzeyde uygulanabilirliği ölçümlenmeye çalışıldı.
Sabadell'de sabah başlayan yolculuk; Atak Electric’in aynı gün akşam Madrid’e ulaşmasıyla toplam 14 saat sürdü. Yolculuk boyunca şarj için Lleida, Zaragoza ve Guadalajara’da olmak üzere 3 kez mola verildi. Karsan Atak Electric’nin bataryalarını şarj etmek için ise Circontrol’un ‘Raption 50’ model hızlı şarj cihazları kullanıldı.


300 kilometre menzile sahip olan 52 kişi kapasiteli Karsan Atak Electric, bu yolculuğu 220 kWh gücündeki elektrikli motoruyla sessiz bir şekilde, molalar dışında duraksama ihtiyacı olmaksızın tamamladı. Atak Electric, bu kapsamda Barselona - Madrid arasında yolcu taşıyan ilk elektrikli otobüs oldu.
HIZLI ŞARJLA 3 SAATTE DOLUYOR
Atak Electric’in teknik, operasyonel ve lojistik açılardan başarılı sonuçlar çıkardığı test etkinliği; aynı zamanda elektrikli bir şehir otobüsünün, iyi bir planlamayla uzun seyahatlerde hedefe varabileceğini de göstermiş oldu.
Atak Electric’in 230 kW güce sahip elektrikli motoru, 2.500 Nm tork üretebiliyor. Araçta, BMW tarafından geliştirilen toplamda 220 kWh kapasitesi bulunan beş adet 44 kWh batarya bulunuyor. 300 km’lik menziliyle sınıfında üst sıralarda bulunan Atak Electric, alternatif akımlı şarj üniteleriyle 5 saatte, hızlı şarj üniteleriyle de 3 saatte şarj olabiliyor. Enerji geri kazanımı sağlayan rejeneratif fren sistemi, bataryaların yüzde 25’e kadar kendi kendini de şarj etmesine imkan veriyor. 52 kişilik yolcu kapasitesi sunan modelde, 18+4 ve 21+4 katlanır olmak üzere iki farklı koltuk yerleşim seçeneği bulunuyor.
Bu arada Atak Electric’in sürücüsüz bir versiyonu da bulunuyor. Otonom Atak Electric - Avrupa ve Amerika'nın seri üretim ilk sürücüsüz otobüsü olarak dikkat çekiyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler