1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. KARTET, Musul`a elektrik ihracatına başladı

KARTET, Musul`a elektrik ihracatına başladı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding bünyesindeki KARTET, Irak'ın Musul bölgesine yönelik elektrik ihracatına başladı. KARTET'ten yapılan açıklamada,...

KARTET, Musul`a elektrik ihracatına başladı

Enerji Günlüğü - Karadeniz Holding bünyesindeki KARTET, Irak'ın Musul bölgesine yönelik elektrik ihracatına başladı. 

KARTET'ten yapılan açıklamada, Irak'ın ve özellikle Musul bölgesinin devam eden elektrik talebini karşılamak üzere, 12 Haziran 2013 tarihi itibariyle elektrik ihracatına başlandığı belirtildi.

İhracatın ilk 150 MW'lık kısmı için EPDK'dan lisans alan KARTET, elektriği gruba ait Silopi'de kurulu, ihracat yapılan iletim hattına direk bağlı KARKEY elektrik üretim santrallerinde üretecek.

Karadeniz Enerji grubu şirketleri KARTET ve KARKEY aracılığıyla 2003 yılında başlayarak Türkiye'den Irak'a elektrik ihraç ediyor. Türkiye'deki Elektrik Serbest Piyasası Kanunları'na uygun olarak gerçekleştirilen söz konusu satış ile şu ana kadar yaklaşık 9 milyar kWh'ın üzerinde elektrik ihracatı gerçekleştirildi.

HEM GEMİDEN HEM TÜRKİYE'DEN

Karadeniz Enerji Grubu Ticari Operasyonlar Başkanı Nuray Atacık, doğal kaynaklar açısından dünyanın sayılı zengin ülkelerinden biri konumundaki Irak'a Karadeniz Holding olarak KARTET ve KARKEY şirketleri aracılığıyla elektrik tedariki sağladıklarını anlattı. Hem Türkiye'den elektrik ihracatı hem de Basra'da faaliyet gösteren 3 adet Karadeniz Powership Enerji Gemileri ile bugüne kadar Irak'a toplam 13 Milyar kWh tedarik ettiklerini anlatan Atacık, "Her iki noktadan sağladığımız elektrik ile Irak'ın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu temin ediyor olacağız. Enerji kaynakları açısından net ithalatçı konumundaki Türkiye için Türk şirketlerinin tüm dünyada ama özellikle de Irak'da enerjide aktif katılımcı olması çok önemlidir. Biz de kendi alanımızda Irak'taki kapasitemizi artırarak sürdürme kararındayız" dedi.

YÜZER SANTRALLER İŞLETİYOR

KARTET ve KARKEY, Karadeniz Holding'e bağlı Karadeniz Enerji Grubu şirketleri. Karadeniz Holding, 1948 yılından bu yana enerji başta olmak üzere finans, madencilik, gayrimenkul ve turizm sektörlerindefaaliyet gösteriyor. 10 ülkede yer alan şirket ve iştiraklerinde 1000 kişiyi aşkın personel çalışıyor. Karadeniz Holding, bölge ülkelerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurduğu yüzer santralleriyle (powership) tanınıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler