1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kasım`da akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlası vergiye gitti

Kasım`da akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlası vergiye gitti

Enerji Günlüğü - Kasım ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak düşen benzin fiyatlarının % 62'si, motorinfiyatlarının ise % 54'ü...

Kasım`da akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlası vergiye gitti

Enerji Günlüğü - Kasım ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak düşen benzin fiyatlarının % 62'si, motorinfiyatlarının ise % 54'ü vergiden oluştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın resmi sitesinde yayımlanan Kasım ayı Petrol Piyasası Fiyatlandırma raporuna göre, Kasım ayında uluslararası piyasadaki fiyatlara bağlı olarak düşen benzin ve motorin fiyatlarınında aslan payı vergilerden kaynaklandı. Türkiye Kasım ayında motorinin litresinde 2.23 lira, K.benzinin litresinde 2.89 lira vergi aldı.

Yayımlanan rapora göre, benzin ve motorin fiyatları Kasım ayındaazalış göstererek, vergisiz bayi satış fiyatı ortalaması ay boyunca K. Benzin 95 Oktan için 1,77 TL/lt motorin için ise 1,91 TL/lt olarak gerçekleşti.

Benzinde 4,66 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (%62,04), kalan kısmın ise ürün maliyeti (%27,20) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (%10,76) görüldü.

Motorinde ise, 4,13 TL/lt düzeyindeki nihai fiyatın büyük kısmının vergi olduğu (%53,80), kalan kısmın ise ürün maliyeti (%33,90) ve piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı olduğu (%12,3) görüldü.

FİYATLAR AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Ayrıca, ülkemizdeki vergisiz Kurşunsuz Benzin 95 Oktan ve Motorin fiyatları da AB ortalamasının üstünde seyrediyor.

Türkiye, AB ülkelerinde uygulanan toplam vergi miktarında İngiltere, İtalya, İsveç, Slovenya ve İrlanda'nın ardından altıncı en fazla vergi alan ülke konumunda.

Önceki ve Sonraki Haberler