1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kastamonu'da elektrik arızaları İHA'larla gideriliyor

Kastamonu'da elektrik arızaları İHA'larla gideriliyor

Enerji Günlüğü - Başkent EDAŞ, arıza ve ve bakım tespitlerinin insan eliyle yapılmasının zor olduğu Kastamonu'da insansız hava araçlarını (İHA)...

Kastamonu'da elektrik arızaları İHA'larla gideriliyor

Enerji Günlüğü - Başkent EDAŞ, arıza ve ve bakım tespitlerinin insan eliyle yapılmasının zor olduğu Kastamonu'da insansız hava araçlarını (İHA) kullanmaya başladı.

Başkent EDAŞ, elektrik dağıtım hizmeti verdiği Kastamonu’da kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hedefi ile insansız hava araçlarını kullanmaya başladı. Geçtiğimiz ay Bozkurt İlçesi’ndeki ormanlık alanda bu yöntemle 12 kilometrelik hatta arıza tespiti yapıldı.

Kuzeyde yer alan enerji nakil hatlarının büyük çoğunluğunun ormanlık alanda bulunduğu Kastamonu’da arıza ve bakım tespiti, hem iş gücü hem de yabani hayvan riski nedeniyle ciddi sorunlar yaratıyor; ekipler yabani hayvanlar nedeniyle bazı bölgelere giremiyor. Ocak ayı itibarıyla İHA’ları kullanmaya başlayan Başkent EDAŞ, bu sorunları teknolojiyle aşıyor. Biri 8 pervaneli multikopter, diğeri kanatlı tip olmak üzere iki insansız hava aracını sahaya indiren Başkent EDAŞ, Kastamonu’nun Bozkurt İlçesi’ndeki ormanlık alandan geçen Günvakti enerji nakil hattının 12 kilometrelik kısmını İHA’larla kontrol ederek arızalanan direği bakım programına aldı.

2 GÜNLÜK İŞİ 3.5 SAATTE YAPTI

Günvakti’ndeki çalışmayı 3.5 saatte tamamlayan İHA, ekiplerin zorlukla ulaşacağı, yabani hayvan tehdidinin olduğu bölgeye varıp tespiti hızla gerçekleştirdi. 3 kişilik bir ekibin bir günde yapamayacağı işi çok kısa zamanda bitiren insansız hava aracı, önümüzdeki dönemde Bartın, Karabük ve Zonguldak’ta da kullanılmaya başlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler