1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Katkılı akaryakıtta esas sorumlu dağıtıcı olacak

Katkılı akaryakıtta esas sorumlu dağıtıcı olacak

EPDK’nın yayımladığı farklılaştırılmış akaryakıt düzenlemesine göre, dağıtıcılar farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapan bayilerden de sorumlu olacak. 

Katkılı akaryakıtta esas sorumlu dağıtıcı olacak

Enerji günlüğü - EPDK’nın yayımladığı farklılaştırılmış akaryakıt düzenlemesine göre, dağıtıcılar farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapan bayilerden de sorumlu olacak. 

Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Karar, katkı maddesi eklenerek bir veya birden fazla özelliği iyileştirildiği lisans sahiplerince beyan edilerek farklı bir ticari isimle piyasaya arz edilen farklılaştırılmış akaryakıtın takibine ve kullanıcıya sunumuna ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla yayımlandı. 

Kararda “katkı maddesi” ifadesi, akaryakıtın özelliklerini iyileştirmeye matuf organik ve inorganik madde olarak tanımlanıyor. 

“Katkılama” işlemi ise akaryakıtın ismini değiştirmeksizin, özelliğini iyileştirmek maksadıyla ve her halükarda hacmen ‰5’i aşmayacak şekilde akaryakıta katkı maddesi ilave edilmesi, olarak tanımlanıyor. 

METALİK KATKI VE ULUSAL MARKERI BOZAN KATKILAR YASAK
Karar göre, dağıtıcılar; farklılaştırılmış akaryakıtı piyasaya sunmadan önce kullanacakları katkı maddesinin akaryakıtın hangi özelliğini, nasıl ve ne ölçüde iyileştirdiğini gösteren bir raporu EPDK’ya sunacaklar ve yeni ürünü EPDK’nın onayını aldıktan sonra piyasaya sunabilecekler. Bu raporlar en az 5 yıl süreyle dağıtıcı tarafından muhafaza edilecek ve EPDK tarafından talep edildiğinde ibraz edilecek. Raporların, ay başı ve ay sonu katkı stoğu ile her bir katkılama işlemine ilişkin bilgileri de içermesi zorunlu olacak.

Katkı maddeleri metalik unsurlar içeremeyecek. Ayrıca akaryakıtı teknik düzenlemelere aykırı hale getiren ve ulusal markerın özelliklerini bozan katkı maddeleri kullanılamayacak; birden fazla katkı maddesi kullanımı da toplamda hacmen ‰5 sınırını hiçbir koşulda geçemeyecek.

REKLAM VE TANITIM KURALLARI
Farklılaştırılmış akaryakıtın reklamı, tanıtımı veya sunumunda Kurum’a sunulan bilgiler dışında hiçbir ibare yer alamayacak ve herhangi bir kamu kuruluşuna herhangi bir şekilde atıf yapılamayacak. 

Farklılaştırılmış akaryakıtın satıldığı dispenserin üstünde veya yakınında; ürünün etkilerinin hangi oranda ve aralıkta (en az/ez fazla) olduğu açık ve anlaşılır şekilde ve raporlarla Kurum’a sunulduğu şekilde duyurulacak. Bilgilendirme metninde şu ifade de mutlaka yer alacak: “Farklılaştırılmış olsun ya da olmasın ülkemizde lisans sahiplerince piyasaya arz edilen akaryakıt türlerinin tamamı Avrupa Birliği standartlarına ve EPDK tarafından belirlenen teknik düzenlemelere uygun olmak zorundadır. Bu kapsamda yakıt türüne göre tümü, araçlarda güvenle kullanılabilir. Farklılaştırılmış akaryakıt ile diğerleri arasında, kalite vb. düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, kamyon, tır, traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır. Farklılaştırılmış akaryakıt sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir”.

DAĞITICILAR BAYİDEN DE SORUMLU OLACAK
Farklılaştırılmış akaryakıt, dağıtıcılar arası akaryakıt ticaretine konu edilemeyecek. 

Farklılaştırılmış akaryakıtın iddia edilen özellikleri taşıdığını ispat etme yükümlülüğü dağıtıcının sorumluluğunda olacak. Bayilerdeki farklılaştırılmış akaryakıtlarla ilgili işlemlerin düzenlemelere uygunluğunu takip etmek de dağıtıcı sorumluluğunda olacak. 

HALEN FARKLILAŞTIRILMIŞ YAKIT SATANLAR UYUMLAŞTIRILACAK
Karar’ın yürürlük tarihinden önce farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapan dağıtıcılar, en geç 01 Mart 2020 tarihine kadar durumlarını Karar’a uygun hale getirecekler. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler