1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. “Kaya gazı çıkarırsak Rusya`dan daha iyi fiyat alırız”

“Kaya gazı çıkarırsak Rusya`dan daha iyi fiyat alırız”

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Avrupa'da kaya gazı çıkarılmasıyla birlikte doğalgaz için Gazprom'dan...

“Kaya gazı çıkarırsak Rusya`dan daha iyi fiyat alırız”

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Avrupa'da kaya gazı çıkarılmasıyla birlikte doğalgaz için Gazprom'dan daha iyi fiyatlar alabileceklerini söyledi. Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta konuşan Oettinger, “Kaya gazı seçeneğimizin olmasının, Gazprom ve Rusya ile uzun vadeli müzakerelerimizde iyi bir araç olacağından eminim” dedi. Litvanya'nın tek doğalgaz tedarikçisi konumunda olan Gazprom'un ülkeye, kendi ülkesi Almanya'daki doğalgaz fiyatının yüzde 40 üzerinde fiyattan doğalgaz sattığını belirten Oettinger, “Bu kabul edilemez. Sonuçta, Lizbon'dan Vilnius'a, Londra'dan Atina'ya kadar ortak bir fiyatın hakim olması gerekiyor” diye konuştu.

ABD'de kaya gazının getirdiği olumlu sonuçlar, İngiltere, Polonya ve Macaristan gibi bazı AB ülkelerinde de kaya gazı arama faaliyetlerinin başlamasına yol açtı. Ancak kaya gazı çıkarmayla ilgili çevre ve deprem endişelerinin yanı sıra, jeolojik şartlarla ilgili sorunlar da ortaya çıktı. ExxonMobil ve Marathon, Polonya'daki kaya gazı rezervlerinin çok derinde olması sebebiyle arama faaliyetlerine son vermişti. Oettinger aynı zamanda Litvanya'nın, diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Estonya ile gerçekleştireceği görüşmelerin ardından vereceği nükleer santral kararını beklediklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Litvanya halkı, ülkede nükleer santral kurulmasını referandumda reddetmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler