1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kaya gazından sonra yeni bir enerji kaynağı: Sıcak kaya

Kaya gazından sonra yeni bir enerji kaynağı: Sıcak kaya

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa ve Kütahya'da yeraltındaki sıcak kayalardan, ısı farkıyla enerji elde edileceğini...

Kaya gazından sonra yeni bir enerji kaynağı: Sıcak kaya

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa ve Kütahya'da yeraltındaki sıcak kayalardan, ısı farkıyla enerji elde edileceğini söyledi. 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kanal 24'te katıldığı bir programda, Türkiye'nin enerji politikalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD’nin yaptığı bir analizde Türkiye'de kaya gazı bulunduğuna ilişkin verilerin yer aldığını anlatan Bakan Yıldız, "Biz de özellikle İç Anadolu’da, Trakya’nın bir kesiminde ve Diyarbakır bölgesinde çalışmalarımıza başladık. Sarı buğday-1 kuyusunda 3 bin metreleri geçtik, 4.600 metrelere ineceğiz. Belli kayaları çatlatıyoruz. Bu yöntemle kayanın arasından gaz çıkıyor ve o gazı alıyorsunuz" dedi.

Türkiye'nin bütün yerli ve yenilenebilir kaynaklarını enerji için seferber ettiğini ifade eden Yıldız, "Bunların geliştirilmesi için uluslararası sermaye ve uluslararası yatırımcıları yerli sermayemizle buluşturmak için davet ediyoruz" diye konuştu.

SICAK KAYADAN ENERJİ ÜRETİLECEK

Bakan Taner Yıldız, sıcak kaya denilen yeni bir enerji elde etme imkanından da söz etti. Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Bir de sıcak kaya dediğimiz bir kaya var. Kuru kayadan sıcaklık farkıyla enerji elde etmeyle alakalı. Manisa ve Kütahya bölgemizde sıcak kayaya rastlandı. Özel sektöre de bu anlamda ruhsat veriyoruz. Bu konuda istekli olan yatırımcımız varsa müracaatlarını prosedürleri yerine getirerek yapabilirler."

ELEKTRİKTE GAZIN PAYI DÜŞÜRÜLECEK

Yerli ve yenilenebilir kaynakların devreye sokulmasıyla, yüzde 53’ler civarında olan doğalgazın elektrik üretimindeki payını son 10 yılda yüzde 43’lere indirdiklerini anlatan Yıldız "Yüzde 10’lar civarındaki bu düşüşü yüzde 20’lere çıkarmak istiyoruz. Elektrik üretiminde doğalgazın payını yüzde 30’lar civarında sınırlandırmak istiyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler