1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kayıp-kaçak bedeli için kanun tasarısı

Kayıp-kaçak bedeli için kanun tasarısı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tahsil edilen 33 milyar TL kayıp-kaçak parasının ödenmemesi için kanun tasarısı hazırladı.Zaman...

Kayıp-kaçak bedeli için kanun tasarısı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, tahsil edilen 33 milyar TL kayıp-kaçak parasının ödenmemesi için kanun tasarısı hazırladı.

Zaman gazetesi'nden İsmail Altunsoy'un haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yargıtay’ın elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasının iade edilmesi yönlü kararı üzerine harekete geçerek, bunu önlemeye yönelik bir kanun tasarısı hazırladı.

Yargıtay’ın kararı üzerine elektrik abonelerinden tahsil edilen kayıp-kaçak parasını hesaplayan Enerji Bakanlığı, 2006 ile 2014 döneminde tüketicilerden 33 milyar TL kayıp-kaçak parası tahsil edildiğini belirledi.

Bakanlık, bu miktarın çok büyük olduğu, fiilen ödenmesinin mümkün olmadığı ve dağıtım şirketlerinin iflas edeceği gerekçelerini öne sürerek paranın ödenmemesi için kanun tasarısı hazırladı. Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tasarı, Başbakanlık tarafından yasalaşması için TBMM’ye gönderildi.

SADECE BİR YIL İÇİN 5,85 MİLYAR LİRA ÖDENDİ

Kısa süre içerisinde yasalaşması beklenen tasarının ayrıntıları da netleşti. Buna göre Enerji Bakanlığı Yargıtay’ın kararı üzerine kayıp-kaçak (teknik ve teknik olmayan kayıp) tutarını hesapladı. Bakanlık hesaplamasına göre sadece 1 yıllık kayıp-kaçak için aboneler 5,85 milyar lira ödedi. 2006 ile 2014 döneminde ise tüketicilerden tahsil edilen tutar ise 33 milyar TL. Bakanlık tasarısına, faiz ve vekalet ücretlerinin de eklenmesiyle rakamın birkaç katına çıkacak olması sebebiyle fiili olarak ödenmesinin mümkün olmadığını gerekçe olarak gösterdi. Ayrıca bakanlık, abonelere paranın iadesi halinde dağıtım şirketlerinin iflas edeceğini öne sürdü.

ELEKTRİK KAYIP-KAÇAK BEDELİNDEN KAÇIŞ YOK!

Önceki ve Sonraki Haberler